Konstnären som vill inspirera

Släpp rädslan och våga vara den du är. Efter den devisen lever konstnären Kattis Palmnäs som öppnat galleri i Stockholm, målat kändisar och deltagit i stora välgörenhetsgalor.

ANNONS
|

– Om man bara bestämmer sig och kör på så tror jag att man fixar det mesta, säger Kattis Palmnäs.

Hon berättar att det var just det hon själv gjorde efter en skilsmässa för drygt två år sedan. Då splittrades familjeföretaget och Kattis Palmnäs behövde hitta ett nytt sätt att försörja sig. Eftersom hon alltid haft ett stort behov av att skapa beslutade hon sig för att satsa på konstnärskapet.

– Jag hade tidigare hög integritet och var restriktiv på sociala medier. Men efter allt som hänt kände jag att kunde stå för det jag gör och jag började använda sociala medier för att marknadsföra mig.

ANNONS

Kattis Palmnäs har sitt kontor hemma i huset i Floda och väggarna är fyllda av hennes färgsprakande tavlor.

Hon är mest känd för sina stora målningar med mycket färg och även kändisporträtt. Kattis har målat allt från Pippi Långstrump och Emil till Zlatan, Prince och Håkan Hellström. Ofta utgår hon från fotografier, men en del kändisar har hon även träffat. I somras målade hon av Henrik Lundqvist, vid en invigning av Ronald McDonalds hus vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Tavlan ska auktioneras ut i vår och pengarna kommer att gå till sjuka barn.

– Jag hjälper gärna till med det jag kan. Det känns väldigt bra i hjärtat.

Hennes drivkraft är att kunna glädje andra människor. Samtidigt lever hon på sin konst så självklart är inkomsten är viktig.

– Det går ju inte att leva på välgörenhet. Jag målar både på beställning och säljer tavlor jag målat på eget initiativ.

Kattis lyckades väl och ganska snabbt blev arbetsplatsen hemma för trång. När hon fick en förfrågan från krögaren Roy Bråthen om att öppna gemensamt galleri och restaurang svarade hon därför ja och förra hösten slog Art i Stockholm upp dörrarna.

– Nu finns det ett ställe dit man kan gå och titta på min konst. Art är välkänt och det händer mycket där.

ANNONS

Förutom att sprida glädje vill Kattis att hennes tavlor ska inspirera andra att våga göra något de drömt om.

– Det vore underbart om alla kan göra vad de är bäst på, jag tror att många sitter på fel ställe och inte mår riktigt bra på grund av det.

Även om Kattis själv nått många av sina mål har hon fortfarande visioner hon vill förverkliga.

– Jag skulle vilja inreda något av Petter Stordalens hotell. Jag har försökt nå honom och fått svar att han har fullt upp. Jag har också tankar kring återförsäljare i Göteborg. Tids nog faller det på plats...

Fakta: Kattis Palmnäs

  1. Ålder: 46
  2. Bor: Hus i Floda
  3. Familj: Barnen Antonia, 20, Lukas 17 och Tim 10.
  4. Intressen: "Jag har så många, men jag tränar gärna och varvar styrka och kondition för att hålla mig frisk och pigg."
  5. Aktuell: Planerar en utställning i Göteborg i början av nästa år. ”Många frågar och jag tycker att det är dags är göra något här på hemmaplan. Jag letar efter lokal just nu."
ANNONS