Totalt fick sex vargar skjutas i licensjakten i Västra Götaland. På tisdagseftermiddagen sköts den sjätte och jakten avslutas därmed. Genrebild.
Totalt fick sex vargar skjutas i licensjakten i Västra Götaland. På tisdagseftermiddagen sköts den sjätte och jakten avslutas därmed. Genrebild. Bild: Heiko Junge

Jakten över – sex vargar skjutna i Västra Götaland

Det tog mindre än ett dygn efter att vargjakten återupptagits. Sedan stoppades den på nytt.
Ytterligare två vargar har skjutits i Västra Götaland, och länsstyrelsen hoppas att det var rätt den här gången.

ANNONS
|

Två av de fyra vargar som sköts under vargjaktens första dag, den 2 januari, tillhörde inte den grupp i Ripelångenreviret som egentligen skulle skjutas av. Beskedet ledde till att jakten återupptogs under måndagseftermiddagen.

Knappt ett dygn senare konstaterar länsstyrelsen att ytterligare två vargar har hittats och skjutits. Därmed är vargjakten för 2024 avlyst.

– Nu är den avslutad helt och hållet, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Licensjakten 2024 definitivt över

Den ena av vargarna avlivades strax innan klockan 12 på tisdagen. Den andra vargen blev påskjuten strax efter klockan 14, och hittades samt avlivades strax innan klockan 15.

– Nu är sex vargar skjutna i Västra Götaland.

ANNONS

Tror du att det är Ripelångenvargarna som har skjutits nu?

– Vi får väl hoppas att det är det. Nu kommer vargarna att provtas och skickas in för analys, precis som de andra, säger Mia Bisther.

Beslutet om årets licensjakt innebar att maximalt sex vargar fick skjutas i området. Jägarnas kvot är alltså uppfylld.

– Även om det inte skulle vara Ripelångenvargarna så är jakten avslutad oavsett. Det är inte så att vi kan återuppta den nu.

Snö underlättade jakten

Det var första gången sedan 2011 som licensjakt på varg genomfördes i Västra Götaland, och Mia Bisther tycker att det gick snabbt innan den var över.

– Jag är förvånad, men det har dels väldigt mycket med vädret att göra, att vi har haft tur med vädret. Snöförhållandena har varit bra, även om det visserligen har varit kallt, och det har säkert varit stor uppslutning kring jakten. Det blir förstås smidigt att organisera jakten om man är många.

LÄS MER:Fel varg kan ha skjutits – jägare känner sig utpekade

LÄS MER:Vargjakt stoppad – fel djur kan ha skjutits med flit

LÄS MER:Nya regler öppnar för ökad vargjakt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS