Varg på Skansen i Stockholm. Arkivbild.
Varg på Skansen i Stockholm. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nya regler öppnar för ökad vargjakt

EU-kommissionen vill ändra skyddsstatus för vargen från "strikt skyddad" till bara "skyddad".
Förslaget kan öppna för ökad jakt.

ANNONS

"Att vargen kommit tillbaka är goda nyheter för biodiversiteten i Europa. Men mängden vargflockar i vissa europeiska regioner har blivit en verklig fara, särskilt för boskap", skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Onsdagens förslag kommer sedan kommissionen i september bett om synpunkter från allehanda berörda parter om vargstammen runt om i Europa. Redan då flaggades för ett uppluckrat skydd.

"Lokala myndigheter har bett om mer flexibilitet. Det borde underlättas på europeisk nivå och den process som kommissionen inleder i dag är ett viktigt steg", skriver von der Leyen.

Att ändra till enbart "skyddad" ger ökad möjlighet till att jaga varg.

ANNONS

"Att jaga en sådan art måste vara noggrant reglerat av medlemsstaterna då de fortfarande är skyldiga att säkerställa en gynnsam bevarandestatus", heter det i onsdagens pressmeddelande.

Kommissionens förslag behöver nu godkännas av en kvalificerad majoritet av medlemsstaterna.

Vargens utbredning i Europa.
Vargens utbredning i Europa. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Vargskydd i EU

EU:s art- och habitatsdirektiv slår fast att varg endast får dödas under strikta villkor och särskilda förhållanden. Skyddet gäller i stort sett hela EU, utom i ett antal länder i främst östra Europa, norra Finland och delar av Spanien och Grekland.

Sveriges vargjakt har länge ifrågasatts av EU-kommissionen, som dock ännu inte dragit Sverige till EU:s domstol i frågan.

Vargstammen i EU beräknas till omkring 19 000 djur.

ANNONS