Här misshandlas bonden och sonen av våldsgrupp: ”Straffet är ett hån”

Djurrättsgruppen Djurfront dök upp maskerade på en minkfarm i Falkenberg. Där misshandlades minkfarmaren och hans son. Nu döms en känd djurrättsaktivist för dådet – till 20 timmars samhällstjänst.
– Straffet är ett hån. Politikerna skiter i oss på landsbygden, säger offret Niclas Pettersson.

ANNONS
|

Det var i november 2017 som en stor samling maskerade aktivister från den våldsbejakande djurrättsgruppen Djurfront plötsligt dök upp i flera bilar och sedan gick in på den halländske minkfarmaren Niclas Petterssons gård.

I förhör berättar Niclas Pettersson hur aktivisterna i rånarluvor kom springande över åkrarna, började rycka i dörrar och försökte ta sig in i de låsta lokalerna.

”Känns sinnessjukt”

En av aktivisterna gick sen till angrepp mot Niclas Petterssons son. Sonen fick färg sprejad i ansiktet och när Niclas Pettersson gick emellan för att försvara sonen blev även han sprejad i ögonen. Tumult uppstod då mellan Niclas Pettersson och djurrättsaktivisten, där minkfarmaren förutom rödsprängda ögon också fick sin läpp spräckt och sina glasögon sönderslagna.

ANNONS
Aktivisterna som dök upp på gården bar masker och rånarluvor.
Aktivisterna som dök upp på gården bar masker och rånarluvor.

I förhör hävdade aktivisten att sprejningen skedde i självförsvar och att minkfarmaren varit aggressiv mot honom.

– Jag har inget att dölja, att jag anmäls för misshandel känns ju helt sinnessjukt, sade mannen.

Aktivisten är tidigare dömd för inblandning i två mordbränder och grova våldsbrott, något han också suttit i fängelse för. GP:s granskning visade 2019 att han var en av de ledande profilerna inom gruppen Djurfront. Så sent som i november 2020 häktades han misstänkt för 34 fall av ofredanden mot andra bönder i Sverige, efter att ha hållit sig gömd under lång tid.

LÄS MER:Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

Döms till skyddstillsyn

Nu döms djurrättsextremisten för misshandel i Varbergs tingsrätt. Utöver det döms han också för ofredande mot två andra i lantbruksbranschen, efter att han ringt samtal till dem nattetid ett stort antal gånger. Straffet blir skyddstillsyn och samhällstjänst i 20 timmar. Han ska också betala 5 000 kronor till vart och ett av sina offer.

Vid en tidigare husrannsakan hos den nu dömde hittades material kopplat till Djurrättsalliansen, Djurfront och vänsterextremism.
Vid en tidigare husrannsakan hos den nu dömde hittades material kopplat till Djurrättsalliansen, Djurfront och vänsterextremism. Bild: Polisen

Djurfront är sedan tidigare klassad som en våldsbejakande djurrättsgrupp av Centret mot våldsbejakande extremism på Brottsförebyggande rådet, efter en granskning som GP gjorde av rörelsen.

Minkfarmaren Niclas Pettersson var då en av ett 30-tal bönder som vittnade om hur han dödshotats och trakasserats. Han utsattes också för en anlagd brand vid sitt bostadshus efter att någon placerat en brandbomb under en bil – ett dåd som polisen misstänker begåtts av djurrättsaktivister.

ANNONS
För Niclas Pettersson och hans familj har besöken från våldsamma djurrättsaktivister inneburit ständig rädsla och oro i vardagen.
För Niclas Pettersson och hans familj har besöken från våldsamma djurrättsaktivister inneburit ständig rädsla och oro i vardagen. Bild: Stefan Berg

Niclas Pettersson: ”Det är ett hån”

Själv är Niclas Pettersson missnöjd med domen.

– Det är skrattretande låga straff. Det är ett hån. De här aktivisterna förstör livet för hela familjer, företag, närområden. Det är terror dom håller på med – över hela Sverige. Och så får det ingen påföljd, säger Niclas Pettersson som framförallt känner sig arg på svenska politiker.

Djurfront klassas som en våldsbejakande organisation. Utöver våldsbrott är en del av rörelsens strategi att begå stora mängder ”low-level crimes” – brott med låg straffskala.
Djurfront klassas som en våldsbejakande organisation. Utöver våldsbrott är en del av rörelsens strategi att begå stora mängder ”low-level crimes” – brott med låg straffskala. Bild: Djurfront

Häromveckan dömdes en annan svensk djurrättsaktivist i Lunds tingsrätt för försök till misshandel, olaga hot, stöld och penningtvättsbrott efter att han skickat mycket grova dödshot till personer i lantbruksbranschen. Även där blev straffet skyddstillsyn.

– Det känns för jävligt. Att politikerna inte tar tag i det och ger ordentliga straff till de här aktivisterna. De lever sina trygga liv uppe i Stockholm och tänker att alla lever som de. Det känns fruktansvärt, när man driver företag på landsbygden och betalar skatt, att ingen står upp för oss. Man känner sig som en andra klassens medborgare. Det är ett haveri, säger Niclas Pettersson.

GP har sökt justitieminister Morgan Johansson som avböjt att kommentera.

LÄS MER:Bonden tvingas leva skyddat efter hot: “Ska döda din dotter”

LÄS MER:Sanna förföljs av våldsgrupp – nu åtalas hon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS