Butiksägaren Sanna Rylander trakasseras av våldsbejakande aktivister – nu åtalas hon.
Butiksägaren Sanna Rylander trakasseras av våldsbejakande aktivister – nu åtalas hon. Bild: Djurfront/Britt-Mari Olsson

Sanna förföljs av våldsgrupp – nu åtalas hon

Den våldsbejakande organisationen Djurfront har trakasserat och förföljt klädbutiksägaren Sanna Rylander i flera år. Nu åtalas istället hon – för misshandel av en aktivist. Samtidigt krävs hon på nästan 10 000 kronor.
– Sverige är ett skämt, säger hon.

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om klädbutiksägaren Sanna Rylander i Helsingborg, som under flera år varit utsatt för omfattande förföljelse av den våldsbejakande djurrättsorganisationen Djurfront.

På sin hemsida, där Djurfront hänger ut sina måltavlor, publicerar man även bilder från sina demonstrationer. Organisationen vill tvinga Sanna Rylander att sluta sälja kläder med skinn- och pälsdetaljer.
På sin hemsida, där Djurfront hänger ut sina måltavlor, publicerar man även bilder från sina demonstrationer. Organisationen vill tvinga Sanna Rylander att sluta sälja kläder med skinn- och pälsdetaljer. Bild: Djurfront

Utöver de regelbundna maskerade demonstrationerna utanför Sanna Rylanders butik Viva Nilla har organisationen publicerat bilder på Sannas hemadress, bostadsområde och uppmanat sina följare att trakassera henne. På nätterna har hon och släktingar fått ta emot hundratals hotfulla telefonsamtal, en del med rasistiska undertoner, där vissa av samtalen sedan publicerats och spridits av anonyma konton på nätet.

Hänger ut släkt och anställda

På sin hemsida har organisationen nyligen hängt ut Sanna återigen, denna gång även med hemadresser och bilder på hennes anställda.

ANNONS

”Aktionerna har varit regelbundna, kreativa, oförutsägbara. Det händer alltid något när vi dyker upp” skriver Djurfront som tidigare uppgett att målet är att ”krossa Viva Nilla”.

På sin hemsida sprider nu Djurfront hemadresser till inte bara Sanna Rylander, utan även till hennes släktingar och anställda.
På sin hemsida sprider nu Djurfront hemadresser till inte bara Sanna Rylander, utan även till hennes släktingar och anställda. Bild: Skärmdump

– Jag vet inte vad jag ska göra. Vissa dagar är fruktansvärda. Jag kommer knappt ur sängen längre, har Sanna Rylander tidigare sagt till GP.

Men enligt ett åtal som en åklagare nu lämnat in till Helsingborgs tingsrätt riskerar istället Sanna Rylander själv att dömas för misshandel av en av Djurfronts aktivister. Bakgrunden är en av organisationens många demonstrationer, i maj 2020, där butiksägaren slutligen tog en manlig aktivists skyltar ifrån honom.

Mannen har sen tidigare en ledande roll i den våldsbejakande organisationen, numera som talesperson, och är tidigare dömd för djurrättsrelaterad brottslighet. Efter att Sanna tagit skyltarna ska mannen ha gått in i butiken och fortsatt skandera sitt krav om att Sanna Rylander ska ”sluta sälja päls”.

LÄS MER:Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

Hamnade i bråk

I ett videoklipp som organisationen publicerat för sina följare hörs Sanna uppmana aktivisten att lämna butiken, sluta filma och säga ”gå ut härifrån, jag orkar inte med dig”. Därefter hör man tumult uppstå och hur Sanna Rylander försöker ta ifrån honom mobilen.

”Det räcker! Nu får det räcka!” hörs Sanna säga.

I förhör med polisen menar Djurfront-aktivisten att Sanna under tumultet riktat en spark mot hans huvud medan han låg på golvet. Han hävdar också att hon ska ha tagit ett stryptag så att han tillfälligt svimmat av. Ett förbipasserande vittne som kom in i butiken under bråket, när aktivisten redan låg på golvet, säger också att hon såg en spark utdelas mot aktivisten.

ANNONS

”Jag kunde inte andas, det gjorde ont”, uppgav mannen senare för polisen.

Ringde polisen – men ingen kom

Sanna Rylander medger att det blivit tumult på golvet, men hävdar att hon aldrig sparkat honom eller försökt strypa honom medvetet. Enligt henne ska mannen ha lagt sig själv på golvet för att hindra henne från att ta ifrån honom mobilen.

I förhör med polisen uppger Sanna Rylander att mannen från början kom in maskerad i butiken. Hon ringde då polisen som aldrig kom. 30 minuter senare ska hon ha tagit ifrån mannen skyltarna.

Enligt Centret mot våldsbejakande extremism på Brottsförebyggande rådet (Brå) är Djurfront en del av den våldsbejakande djurrättsrörelsen i Sverige. Organisationens ledarfigurer är tidigare dömda för mycket grova våldsbrott.
Enligt Centret mot våldsbejakande extremism på Brottsförebyggande rådet (Brå) är Djurfront en del av den våldsbejakande djurrättsrörelsen i Sverige. Organisationens ledarfigurer är tidigare dömda för mycket grova våldsbrott. Bild: Djurfront

I förhör uppger Sanna Rylander att aktivisten ”kom in i butiken och började att gapa och skrika” samt att ”han försökte dra henne i handen” och ”gick på henne”.

”Händerna var helt blodiga”

”Han filmade henne också och detta ligger ute på Facebook. Sannas händer var helt blodiga och detta visade hon för polisen. Alla hennes gelénaglar lossnade och drogs av” skriver polisen i sitt protokoll.

”Hon säger att hon blivit trakasserad av (aktivisten) under alla dessa år. Anledningen är att hon säljer päls och han är djurrättsaktivist. Han kan ringa henne 400 gånger under en natt, hotar att döda henne, kastat hennes kläder på golvet i butiken, står utanför butiken med plakat och skrämmer kunderna så de inte vågar gå in i butiken, slagit sönder skyltfönsterna, kallar henne för hora, filmar både Sanna och inne i butiken, har tagit Sannas privata bilder och filmer från Facebook och lagt ut filmklippen på YouTube, har även gjort en särskild Facebook-sida med hennes bilder, misshandlat henne osv.”

ANNONS
Via nätet och affischer uppmanar Djurfront sina följare att trakassera företagare. Man sprider även deras hemadresser och kontaktuppgifter i sina försök att tvinga få företagare att stänga.
Via nätet och affischer uppmanar Djurfront sina följare att trakassera företagare. Man sprider även deras hemadresser och kontaktuppgifter i sina försök att tvinga få företagare att stänga. Bild: Privat

”Sanna har anmält till polisen, men de kan inte göra något, säger att det inte finns någon lag som säger att man inte får stå utanför butiken.”

Nu krävs Sanna Rylander på 8 000 kronor i skadestånd för kränkning. Som bevisning mot Sanna Rylander finns förutom vittnet även mannens journal från ett besök på akuten – som han begär 200 kronor i ersättning för.

Kräver ersättning för kuratorsbesök

På akuten uppgav mannen huvudvärk och stress efter en misshandel, varefter en allmänläkare gjorde bedömningen hjärnskakning. Mannen menar också att han behövt uppsöka en kurator efter händelsen, något han kräver 400 kronor i ersättning för av Sanna Rylander.

På Facebook har Djurfront regelbundet uppdaterat sina följare om händelser i ärendet och rättegången är tänkt att hållas i mars.

LÄS MER:Djurrättsaktivist häktad – åtalas för 34 ofredanden

GP har sökt den aktuelle Djurfront-aktivisten som inte återkommit.

Sanna Rylander själv är dock upprörd.

– Du får gärna skriva om det. Jag är så trött på det här landet. Allt är upp och ner. Jag blir trakasserad och förföljd i flera år, men i slutändan så blir det jag som ska få betala 10 000 till dom. Sverige är ett skämt.

GP har upprepade gånger sökt åklagaren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS