Film kan förklara varför 100-bussen välte

ANNONS
|

Den 8 maj välte en av Västtrafiks dubbeldäckare på linje 100 mellan Göteborg och Borås. Bussen lade sig över mitträcket i närheten av Viareds industriområde och hamnade delvis över motgående körbana. Ingen av de 19 personer som befann sig ombord skadades allvarligt, men sju personer fick föras till sjukhus för observation.

Polisen inledde en förundersökning, där brottsrubriceringen är vårdslöshet i trafik. Den pågår fortfarande.

– Hittills har vi tittat på väglag, väderlek och bussens skick. Det senaste är att vi fått in en film från bussen som vi analyserar just nu, säger Malin Kronander, förundersökningsledare för trafikbrott på Boråspolisen.

ANNONS

Det rör sig om film från bussens övervakningskameror, som filmar bussen inifrån.

– Vi ser chauffören och passagerarna före, under och efter att olyckan inträffade, säger Malin Kronander.

"En avgörande pusselbit"

Exakt vad som framkommer på filmen vill hon inte berätta i nuläget. Men det tycks vara något som kastar ljus över vad som orsakade olyckan.

– Absolut, det är en avgörande pusselbit. Men nu behöver vi höra föraren igen och gå igenom filmen med honom, säger Malin Kronander.

Inte delgiven misstanke

Busschauffören har fortfarande, en månad efter olyckan, inte delgivits misstänkt om något brott. Däremot är han tagen ur tjänst av Nettbuss, det bolag som kör linje 100 åt Västtrafik.

– Det är inte ovanligt att man för vänta med att köra tills en utredning är klar. Efter olyckor anlitar vi alltid en professionell bedömare som avgör när föraren är i skick att köra igen, säger Håkan Hjerpe Thorsell, säkerhetschef på Nettbuss.

Betyder det att han är hemma med lön?

– Det är en behovsanställd förare som har betalt per uppdrag. I och med det avlönas han bara när han är i tjänst.

Egen utredning

Parallellt med polisutredningen gör Nettbuss en egen utredning av olyckan. Vad den hittills kommit fram till vill Håkan Hjerpe Thorsell inte kommentera.

ANNONS

– Vi avvaktar polisens utredning innan vi slutför vår egen. Men det förefaller inte som att det varit något fel på bussen. Polisen har gjort en teknisk utredning den fick endast nedslag på punkter som uppstått i samband med olyckan.

Det har tidigare spekulerats i att en kraftig vindpust kan ha fått bussen att välta. Är det något ni har tittat på?

– Det enda jag kan säga om det är att vi har kört de här bussarna sedan december 2010 och vår samlade erfarenhet av den perioden är att det är stabila bussar, säger Håkan Hjerpe Thorsell.

ANNONS