Skredet i Stenungsund totalförstörde en del av E6.
Skredet i Stenungsund totalförstörde en del av E6. Bild: Jonas Lindstedt

E6 öppnar för trafik redan i sommar

Efter att hela vägbanan rasade i samband med jordskredet i september har E6 varit helt avstängd förbi Stenungsund. Men nu meddelar Trafikverket att vägen kan öppna redan i sommar.
– Det har visat sig att arbetena gått bra och att vi har haft det tempo vi hoppats på, säger projektchef Daniel Svensson.

ANNONS
|

E6 har varit stängd för all trafik förbi rasplatsen vid Stenungsund i flera månader men snart ska man kunna köra som vanligt igen. Trafikverket meddelade under tisdagen att vägen kommer att öppna redan i sommar.

– Det är ju jättekul. Det är ett stort intresse för E6 och trafiken här och väldigt många påverkas, säger Trafikverkets projektchef på platsen, Daniel Svensson.

Tidigare prognoser sa att reparationerna av vägbanan, som revs med i jordskredet, skulle vara klara först till årsskiftet. Detta har alltså nu kunnat korrigeras.

– När vi satte prognosen så var det utifrån förutsättningarna då och hur omfattande vi trodde att arbetet skulle vara, säger Daniel Svensson.

ANNONS

– I grund och botten handlar det om förutsättningarna i marken och hur det ser ut där, något vi inte kunde veta på förhand. Men vi har kunnat sätta de pelare vi vill, även om vi fått gå tillbaka och korrigera lite.

Projektchef Daniel Svensson.
Projektchef Daniel Svensson. Bild: Pressbild

Det betyder dock inte att allt arbete med återställandet är klart till sommaren. Sidoområden och ramper kommer att fixas under hösten och under nästa år ska man lägga den sista asfaltsbeläggningen. I praktiken innebär detta att själva genomfarten kommer fungera från sommaren, men att vissa på- och avfarter kommer dröja ytterligare.

– Fokus är ju att få på genomfartstrafiken och att vi siktar på dubbelriktat på båda håll. Det är avfartsramp södergående och påfartsramp norrgående som vi behöver kika på, säger Daniel Svensson.

Finns det något specifikt datum för öppningen i sommar?

– Nej, utan vi har bara sagt ”sommaren” i nuläget. Vi sätter inget särskilt datum då vi fortfarande har några veckor kvar med grundläggningen, säger projektchefen Daniel Svensson.

Går det att säga om det handlar om tidig sommar eller sensommar?

– Det vågar jag inte heller svara på redan idag.

LÄS MER:Avstängningen efter skredet vid E6 kostar 30 miljoner i veckan

LÄS MER:Fem faktorer som kan ha utlöst skredet vid E6

LÄS MER:Robin, 20, störtade ner i skredet på E6

ANNONS