Därför är brännmaneten sällsynt på västkustens badplatser

Brännmaneterna tycks lysa med sin frånvaro i västsvenska vatten. I alla fall om man ska tro marinbiologen Martin Stjernstedt på Havets hus i Lysekil.
– Men de är inte helt borta även om det är varmt, säger han.

ANNONS
|

Maneter är ett köttätande djur som äter smådjur som kräftdjur eller fiskar. Förutom öronmaneten, vars säsong pågår under första halvan av sommaren, finns brännmaneter.

De är vanligtvis aktiva under andra halvan av sommaren. I svenska vatten är de två vanligaste varianterna röd brännmanet och blå brännmanet.

Den röda brännmaneten är något större och har fler bränntrådar än den blå.

– Det finns ingen vetenskaplig bevisning på att den ena skulle bränna mer än den andra, säger Martin Stjernstedt som är akvarietekniker på Havets hus i Lysekil.

Beröring kan uppfattas som mycket smärtsamt. Att bränna sig på de maneter som finns i svenska vatten är ofarligt.

ANNONS

– Det gör ont att bli bränd av en brännmanet. Är man känslig ska man såklart vara väldigt försiktig. Är man under ett år ska man absolut inte brännas av dem, säger Martin Stjernstedt.

Hur går det till när man bränner sig på en brännmanet?

Senare under sommaren och i början av hösten tillkommer brännmaneterna lungmanet och kompassmanet.

– De flesta märker inte av dessa, eftersom man då har slutat bada, säger marinbiologen.

Skulle man trots försiktighet ändå bränna sig finns det knep att ta till. Martin Stjernstedt förklarar hur.

– På bränntråden finns det nässelceller. Det är de som bränner, men måste triggas först.

Marinbiologen beskriver det som en pistolknapp som är fäst på cellerna.

– Trycker man till den skickas det iväg en liten tagg. Ligger den på huden är det väldigt bra att få bort potentiella trådar man har på sig. Då kan man ta saltvatten för att försöka få bort det och använda ett kreditkort och skrapa bort dem med. Det är det som har bäst resultat, säger han.

Symtom bränd av brännmanet

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Små trådar med hullingar i änden skjuts ut och gift sprutas in i huden.

Du får ett eller flera av följande symtom vid kontakt med maneter:

• Rodnad och sveda

• Svullnad

• Klåda och lätt till måttlig smärta som ibland kan bli svår

• Illamående och kräkningar

• Ytliga brännskador.

Vissa utländska maneter kan ge reaktioner som kan vara livshotande.

Källa: 1177.

Är det mycket brännmaneter i år?

Sommaren 2023 skiljer sig från tidigare, mer normala svenska somrar. Exempelvis syns färre brännmaneter till. Martin Stjernstedt på Havets hus i Lysekil berättar varför.

– Många av de här manetarterna tycker inte om varmare vatten. Så de simmar djupare. Därför ser man dem inte lika mycket som när det är lite kallare, säger han.

ANNONS

Marinbiologen tillägger:

– Det är super för badgäster, men de kommer fortfarande att finnas i närheten. De är inte helt borta, även om det är så varmt.

Hur kan man avgöra om det finns risk för brännmaneter på en badplats?

– Ju varmare desto färre är det. Man kan hålla utkik på temperaturen, men kan inte lita på det helt. Man får gå till en högre punkt och titta över vattnet. Det är egentligen bara det sättet.

Vid baden i Lysekil är det mellan 21 och 22 grader när GP besöker. Det minskar risken för brännmaneter i vattnet. Martin Stjernstedt minns när han själv var på väg att simma in i en vägg av brännmaneter.

– Istället har jag simmat under dem. Då har jag märkt att det inte finns något stopp på dem och har fått vända tillbaka.

Röd brännmanet är något större än blå brännmanet. I de typiska trådarna finns nässelceller med gift. Det utsöndras om du råkar röra dem.
Röd brännmanet är något större än blå brännmanet. I de typiska trådarna finns nässelceller med gift. Det utsöndras om du råkar röra dem. Bild: Mats Schagerström/TT

Så skyddar man sig från att bli bränd av brännmanet

Ett annat sätt att skydda sig mot brännmaneter är att använda våtdräkt eller kläder avsedda för att simma med. Vind kan också påverka tillgången av brännmaneter.

– Det kommer in fler när det blåser västlig vind och tvärtom när det blåser östlig vind. Ibland får vi rapporter om ovanligt mycket maneter i vissa vikar. Då har det blåst i den riktningen ett tag så att de har samlats i det området.

ANNONS

Martin Stjernstedt har fler tips.

– Är man väldigt orolig kan man väl ha en person som har ansvar att titta runt, medan andra simmar. Är det bra sikt från ett hopptorn ser du brännmaneterna. Då är det inga problem alls.

Hur undviker jag att bli bränd av brännmanet?

Undvik kontakt med maneter och simma aldrig nära maneter som du ser.

Undvik att simma i dåligt ljus eller mörker när maneter inte syns.

Tänk på att vara försiktig när högvattnet är på väg in eftersom det kan finnas fler maneter då.

Använd våtdräkt om du dyker där det finns maneter. Våtdräkten ger ett ganska bra skydd.

Fråga den lokala befolkningen om det finns maneter i området. Ibland finns information i reseguider eller uthyrare av snorklings- och dykutrustning.

Källa: 1177.

LÄS MER:Sommarens faror – så undviker du dem

LÄS MER:Så blir manetsommaren i Göteborg

LÄS MER:Därför ser du mängder av maneter på samma plats

ANNONS