Därför ser du mängder av maneter på samma plats

För många badgäster är det en avskräckande syn. En hel drös maneter som flockas i viken och minskar chansen för att ta sig ett dopp. Men vad gör de egentligen?
– De är i det sexuella stadiet, säger Fredrik Gröndahl, docent och manetforskare.

ANNONS
|

Det tycks inte ha blivit en särskilt påtaglig manetsommar, enligt Fredrik Gröndahl. Men det betyder inte att den badsugna slipper att få se sitt favoritställe fyllt av öronmaneter.

Just nu kan man hitta massvis av maneter i kluster längs med kusten. Bland annat på Orust, där GP:s läsarbilder på det ogästvänliga badvattnet kommer ifrån.

Och kanske kan det tyckas typiskt att de flockas på samma ställe. Men det är viktigt: det är här de parar sig.

– De är i det sexuella stadiet, och det handlar om sex då, säger Fredrik Gröndahl.

Det uråldriga djuret har ett för människan kanske speciellt sätt att fortplanta sig på. Att vara många till antal är nämligen en viktig förutsättning för att föröka sig.

ANNONS

– Hanarna har spermier som de släpper i vattnet, och honorna kommer att äta och få i sig spermierna, säger Fredrik Gröndahl.

Släpper ifrån sig larver

Parningen sker främst i maj och juni. Nu i juli och augusti är honorna kvar i viken under det som blir nästa fas.

– Nu ägnar de sig åt yngelvård kan man säga, säger Fredrik Gröndahl.

Honorna släpper ifrån sig små larver från munnarna som sätter sig på botten. Larverna blir till polyper, likt millimeterstora koraller. De kan se ut som vita draperier på klipporna längs vattenytan och äter bland annat fisklarver.

Därefter förökar sig polyperna, men inte genom att para sig. Hur då? Jo, de klonar sig. Ur en polyp kan upp emot trettio identiska kopior bildas.

– Polypen delar sig som när du skär upp en limpa ungefär, säger Fredrik Gröndahl.

I höst har polyperna ätit upp sig tillräckligt för att bli till så kallade ephyror. Det är som maneter, fast i miniatyr, som övervintrar längs havsbottnen innan de i mars och april äter upp sig för att bli fullstora, könsmogna medusor. Och därefter börjar cykeln om igen.

Svårt att förutspå

Det kan vara svårt att på förhand säga om det kommer finnas många maneter ett visst år.

ANNONS

Hur väl de överlever stadiet som polyper är en avgörande faktor bland många. Detta eftersom att en enda uppäten polyp, som ätits av fienden nakensnäckan, kan minska nästa års bestånd med trettio maneter.

Vattentemperaturen spelar också roll, även om det främst gäller de mer otäcka brännmaneterna. Är det för kallt håller de sig kvar längre ner under ytan.

I regel kan därför skymten av brännmaneter, om synen i sig inte är nog skäl, användas som ett argument för badkrukan.

– Om det är mycket brännmaneter kan man också räkna med att det är ganska kallt badvatten. Det är en lite naturlig termometer, säger Fredrik Gröndahl.

Men så behöver inte alltid vara fallet, fortsätter han:

– Jag var själv nere och badade, och trots att det nu är lite kyligare var det väldigt lite maneter.

LÄS MER:De har testat 140 badplatser: här hittar du de gömda pärlorna

LÄS MER:Upptäck Västkustens leder och platser för snorkling

LÄS MER:Så blir manetsommaren i Göteborg

ANNONS