Brandman påkörd på E6 - dog av skadorna

En brandman har dött efter att ha blivit påkörd längs E6. Brandmannen blev påkörd i samband med räddningsarbetet efter en lastbilsolycka.

ANNONS
|

En brandman har omkommiti samband med räddningsarbetetefter en lastbilsolyckavid Saltkällemotet i Munkedal i Bohuslän. Brandmannens anhöriga är underättade om dödsfallet.

Den första olyckan inträffade strax innan 17.00 på tisdagen.

Av någon anledning hamnade först en lastbil på fel sida av vägen vid en påfart till motorvägen och vek sig på sidan.Olyckan inträffadei södergående riktninglängs motorvägen mot Uddevalla.

Under räddningsarbetet efter lastbilsolyckan blev en brandman påkörd.

Enligt polisen höll räddningstjänsten en fil öppen längs motorvägen efter den första olyckan.I samband med arbetet efterolyckan stannade enlastbil till i den öppna filen mellanräddningstjänstens fordon och lastbilen som hade vikt sig.

– Då kommer det en bil i hög hastighet och kör mellan lastbilen som har stannat och räddningstjänstens fordon. Hur brett det var mellan dem vet jag inte, men där befinner sig en räddningstjänstarbetare som blir påkörd, säger Patrik Ahlbom vid polisens lednignscentral i Region Väst.

ANNONS

Polisen har efter olyckan inlett en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik.

– Vi har inlett en förundersökning med den rubriceringen och beslagtagit en bil, säger Patrik Ahlbom.

Brandmannen fördes efter olyckan i ambulans till Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan. Vid 19-tiden på tisdagen uppgavBernt Eriksson, räddningschef vid Mitt Bohusläns räddningsförbund, att brandmannen avlidit.

– Anhöriga är underättade. Det här är fruktansvärt och vi känner just nu stor sorg, säger Bernt Eriksson.

Vid olyckan körde personbilen som körde på brandmannen ocksårätt in i ett räddningsfordon. Enligt Bernt Erikssonkom bilen körande i hög hastighetoch det blev omfattande skador på både personbilen och brandbilen efter kollisionen.

Brandmännen från Uddevalla och Munkedals räddningsstationer som arbetade vid den första olyckan avslöstesvid 19-tiden av annan personal vid platsen.

Den omkomne brandmannens kolleger fårnu kamratstöd och hjälp från psykologer för att få hjälp med att bearbeta den tragiskahändelsen.

– Vi brandmän omkommer inte längre vid bränder, utan vid trafikolyckor. Det här är tredje olyckan på kort där det gått riktigt illa i Sverige. Vi finns ute längs vägarna för att hjälpa människor och för att rädda liv. Det är fruktansvärt sorgligt att folk inte visar respektför vårt arbeteoch inte håller nere hastigheterna vid olyckplatser. Det handlar omvår arbetsmiljö. Det här är fruktansvärtsorgligt, säger Bernt Eriksson.

ANNONS

Bernt Eriksson berättar att den omkomne brandmannen kommer att hedras med en tyst minut under onsdagen.

– Våra tankar går naturligtvis till personens familj som får stöd precis som kollegerna som var med vid platsen, säger Bernt Eriksson.

Under tisdagskvällen har flera räddningstjänster i Sverige skickat sinakondoleanser efter dödsfallet.

På Twitter skriver räddningstjänsten i Storgöteborg att man kommer att flagga på halv stång vid sina stationer i Göteborg under onsdagen.

För drygttvå veckor sedanavled en annan brandman under ett räddningsarbete efter en trafikolycka i Skåne.

I februari omkom också en brandman under räddningsarbetet efter en trafikolycka i Sigtuna i Stockholms kommun.

ANNONS