Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varnar för fler självmord bland ensamkommande

Natten mot söndagen tog en ensamkommande pojke från Afghanistan sitt liv. Händelsen inträffade på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Nu slår nätverket Vi står inte ut larm om att fler ensamkommande funderar i samma banor.

Det var i helgen som en asylsökande ensamkommande pojke sitt liv i Trollhättan.
– Pojken var 16 år och från Afghanistan. Han hade inte fått besked av något slag, men skulle på ett inbokat möte på Migrationsverket senare i veckan. Han hade uttryckt oro inför det, men i övrigt var han som vanligt, berättar Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad.
Självmordet genomfördes på pojkens boende där det bor ytterligare åtta pojkar. Han var elev på en gymnasieskola och aktiv i en idrottsförening. Pojken kom till Sverige i oktober 2015. 
Många är i chock och professionellt stöd från BUP och psykiatrins öppenvård kopplades in redan under söndagen. På skolan hölls öppet hus och POSOM-gruppen var på plats inledningsvis. Skolan har även ställt i ordning ett minnesrum och allt stöd fortsätter så länge det behövs, säger Peter Asp.
Efter händelsen anmäler kommunen sig själva enligt Lex Sara, detta för att se om man brustit på något sätt.

Varnar för fler självmord
Andra som går vidare  och slår larm är nätverket Vi står inte ut, som nu gör en anmälan om allvarlig misstanke om organiserade självmord bland ensamkommande flyktingbarn och unga. Anmälan riktas till bland andra Barnombudsmannen Fredrik Malmberg, Migrationsverkets tf generaldirektör Mikael Ribbenvik och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
– Detta är ingen formell juridisk anmälan, utan snarare en orosanmälan som vi valt att rikta till alla myndigheter som är inblandade i frågor som rör barn som finns i Sverige, säger Kinna Skoglund från Vi står inte ut, en rörelse som består av bland annat socionomer, pedagoger, sjuksköterskor, familjehem, läkare och jurister.
De har bevakat situationen under en längre tid och är nu oroliga att självmord bland ensamkommande i Sverige kommer att öka och bli mer organiserade.
– De hittar varandra på nätet, via sms och telefon. De vill planera tillsammans och säger att de vet att de kommer att dö inom en snar framtid ändå, om de blir utvisade. De vill ta beslutet om när och var själva, säger Kinna Skoglund.
Nu hoppas hon att frågan kommer att uppmärksammas, innan det är för sent.
– Vi har skrikit om att detta länge. Vi är förberedda och känner att om detta händer nu, om det blir 20 självmord på en månad, så har vi i alla fall varnat och skickat informationen vidare. Vi har försökt att hålla de här barnen vid liv, men vi kan inte täcka alla, säger Kinna Skoglund.

Oklart exakt hur många
Förra året skärptes asyllagen för minderåriga som anländer till Sverige utan en vuxen person. Merparten av dem är afghanska pojkar. Senare meddelade Migrationsverket att större hänsyn skulle tas till det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan. Men hänsynen omfattar enbart dem som inte fyllt 18 år. Samtidigt gör Migrationsverket allt fler åldersuppskrivningar.
Enligt Ensamkommandes förbund begick tre pojkar självmord i höstas. 
– Och senaste veckan har jag informerats om 7-8 som försökt begå självmord, två av dem lyckades och så har vi den senaste tragiska händelsen i Trollhättan i helgen. Vi har nog bara sett början på hur otrolig stark stress ungdomarna känner och som driver dem till att inte vilja leva längre, säger Mahboba Madadi, ordförande i Ensamkommandes förbund.
Exakt hur många ensamkommande asylsökande unga som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv är oklart. Endast de med fullständiga personnummer kommer med i Socialstyrelsens statistik över självmord och självmordsförsök.
I måndags samlades många för en minnesstund som anordnades för att hedra den 16-årige asylsökande pojken som tog sitt liv i Trollhättan. 
– Det finns egentligen inga ord för det som hänt, säger initiativtagaren Sabri Al Harbiti, ordförande i Islamiska Waqf Förening och som kände pojken väl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.