USA: Ryssland kan använda sig av falsk flagg för att rättfärdiga krig

Ryssland planerar att orkestrera en falsk flagg-operation för att rättfärdiga en invasion i Ukraina, uppger amerikanska källor för CNN.
– Vi såg det här redan 2014. De förbereder det igen och vi kommer inom kort att ha fler detaljer, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN.

ANNONS
|

Det är den amerikanska tidningen CNN som har fått ta del av underrättelseuppgifter, vilka pekar på att Ryssland just nu planerar att fabricera en orsak för att ha en anledning till en invasion i Ukraina.

Enligt tv-kanalen har USA information om att Ryssland ska ha operatörer i östra Ukraina som kan utföra sabotage mot landets egna proxy-styrkor i regionen.

Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan så är strategin densamma som när ryssarna gick in i Krim.

LÄS MER:Linde: En aggression mot Ukraina

Anklagelserna överensstämmer med ett uttalande som Ukrainas försvarsdepartement gjorde under torsdagen, där man varnade för att ryska specialagenter förbereder en attack mot det egna landet i ett försök att ge Ukraina skulden.

ANNONS

Enligt USA och Ukraina så kretsar kampanjen även kring att ryska influerare och kändisar ska uttala sig om att mänskliga rättigheter kränks i Ukraina samt att landets ledare uppmanar till väpnad konflikt.

Det har man även sett tendenser till i sociala medier.

– Under december månad noterades det att ryskspråkigt innehåll på sociala medier som behandlade alla tre av dessa narrativ ökade i genomsnitt med 3500 inlägg per dag, en tvåhundraprocentig ökning från november, säger Sullivan till tv-kanalen.

ANNONS