En grupp specialutbildade soldater plockar upp ballongen ur Atlanten.
En grupp specialutbildade soldater plockar upp ballongen ur Atlanten. Bild: U.S. Navy via AP

USA: Kinas ballong del av ett övervakningsprogram

Den kinesiska ballongen som sköts ner av amerikanska marinsoldater under lördagskvällen ska vara en del av ett omfattande övervakningsprogram, rapporterar Washington Post.

ANNONS
|

Det var på lördagskvällen, svensk tid, som uppgifterna om att USA hade skjutit ner den misstänkta kinesiska spionballongen kom. Kina har dock hävdat att det var en ”civil väderballong”.

– Det är ingen tvekan om att det inte var en väderballong, det var en ballong med möjligheter att samla in underrättelsematerial, uppgav Pentagons talesperson general Patrick S. Ryder.

Ballongen föll över öppet vatten och landade till slut utanför Myrtle Beach i South Carolina, och under söndagskvällen togs ballongen upp av en grupp specialutbildade amerikanska soldater.

På tisdagskvällen avslöjade Washington Post att ballongen var en del av ett omfattande kinesiskt övervakningsprogram.

ANNONS

Kina använder ballonger och satelliter

Dagen efter bekräftade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppgifterna under en presskonferens.

– Den kinesiska ballongen över USA bekräftar ett mönster av hur Kina har valt att agera. Kina har satsat hårt på underrättelseplattformar och vi ser hur Kina gör detta också i Europa, inte minst med hjälp av satelliter men också med ballonger. Vi måste vara medvetna om den fortsatta kinesiska underrättelseverksamheten, sade Stoltenberg.

USA:s utrikesminister Antony Blinken fick frågan om han tror att Kinas president Xi Jinping kände till spionballongen, och då svarade han att de kommer att ha mer att säga om ballongen om några dagar.

– Men Kina är ansvarigt och det är inte viktigt vem som visste om detta, det handlar om en kränkning av vår suveränitet och strid mot internationell lag, sade Blinken.

Enligt Washington Post och CNN ska den kinesiska verksamheten ha haft sin bas i provinsen Hainan i flera år. Över 20 uppdrag ska ha utförts på fem kontinenter och i över 40 länder, enligt uppgifterna.

LÄS MER:Detta vet vi om den misstänkta spionballongen

LÄS MER:Spionballongen har tagits upp ur vattnet

ANNONS