Åldersgruppen fem–elva år kommer att få en tredjedel så stor vaccindos som äldre barn och vuxna får. Arkivbild.
Åldersgruppen fem–elva år kommer att få en tredjedel så stor vaccindos som äldre barn och vuxna får. Arkivbild. Bild: Abdeljalil Bounhar/AP/TT

USA kan börja vaccinera barn i åldrarna fem till elva år

Den amerikanska smittskyddsmyndighet CDC ger grönt ljus för att börja vaccinera barn mellan fem och elva år med Pfizers vaccin.

ANNONS
|

På tisdagen gav de amerikanska rådgivarna från US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) grönt ljus för att börja vaccinera barn. Vaccinet kommer att erbjudas till alla barn i åldrarna fem till elva år.

Själva vaccineringen av barn redan kan påbörjas på onsdag, rapporterar Reuters.

President Joe Biden säger i ett uttalande att barn kommer att börja vaccineras de kommande dagarna och att han räknar med att vaccineringarna är i gång för fullt nästa vecka.

"Det är ett stort steg framåt för vår nation i vår kamp för att besegra viruset", säger han.

ANNONS

LÄS MER:Indonesien först att godkänna Novavax-vaccin

Fler fördelar än risker

Rådgivarna har sett till både fördelar och risker med att vaccinera barn. Men trycker på att det endast finns några sällsynta fall av hjärtinflammation bland unga och att fördelarna därmed överväger riskerna.

I åldersgruppen finns 28 miljoner personer i USA, och miljontals doser har redan transporterats ut i landet i väntan på det slutgiltiga beskedet. Det är CDC:s direktör Rochelle Walensky som först måste skriva under rekommendationerna.

– Risken för covid-19 är för hög och för förödande för våra barn och mycket högre än för många andra sjukdomar som vi vaccinerar barn för, sade Walensky i början av mötet.

Hon berättade också att nedstängningar av skolorna i landet har skadat barnen både psykiskt och socialt.

Tidigare har mat- och läkemedelsmyndigheten FDA gett klartecken, men det är CDC som i slutändan ger rekommendationer om vilka som bör ta FDA-godkända vaccin.

LÄS MER:Sista jämförbara statistiken – då ökar covid-19-fallen igen

ANNONS