Krucifixet har klarat sig nästan ett årtusende. Hur länge det befunnit sig i leran är oklart.
Krucifixet har klarat sig nästan ett årtusende. Hur länge det befunnit sig i leran är oklart. Bild: Museum Østjylland

Uråldrigt krucifix hittades med metalldetektor

Strax före jul fick danska Museum Østjylland en tidig klapp. Någon hade hittat ett litet krucifix med hjälp av metalldetektor i leran vid Allelev i östra delen av Midtjylland.

ANNONS
|

Krucifixet är daterat till tidig medeltid, i Norden omkring 1100-talet, och därmed ungefär lika gammalt som Danmarks äldsta krucifix "Det gyldne krucifiks", tillverkat mellan 1050–1100.

Enligt museet är Jesus tidstypiskt framställd som segerviss, sturskt blickande mot betraktaren. Senare på medeltiden framställs Jesus som lidande på korset, med hängande huvud.

Det rör sig om ett relikkors, med baksidan ihålig för att bevara en relik. Men baksidan, och eventuell relik, har inte återfunnits.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS