En ny typ av stjärna har upptäckts av forskare. Det är urgamla stjärnor som är instabila och ger av sig rökmoln stora som solsystem.
En ny typ av stjärna har upptäckts av forskare. Det är urgamla stjärnor som är instabila och ger av sig rökmoln stora som solsystem.

Upptäckten i rymden: Stjärnor som ryker mitt i Vintergatan

Astronomer har upptäckt märkliga ålderdomliga stjärnor i mitten av Vintergatan. Än märkligare är att det ser ut som att stjärnorna ”röker”. Och rökpuffarna är lika stora som solsystemet.

ANNONS

Under en tio år lång undersökning med infrarött ljus upptäcktes de: ett gäng nästan osynliga stjärnor som i det dolda funnits i mitten av Vintergatan. Men så plötsligt upptäckte forskarna, efter att ha filmat miljarder stjärnor med infrarött ljus, de mystiska stjärnorna och såg hur de skickade ut stora moln av gas och stoft i kosmos, rapporterar The Guardian.

– De fanns bara där och plötsligt kastade stjärnorna ut massa materia, säger professor Philip Lucas vid universitetet i Hertfordshire, som var chef för undersökningen till tidningen.

Stjärnorna som nu kallas för ”gamla rökare (old smokers)” beskrivs som en ny typ av stjärnor. Forskarna tycker att det är anmärkningsvärt hur stjärnorna tycks finnas i ett kluster på samma del av natthimlen – nära mitten av Vintergatan.

ANNONS

Syftet med forskarnas undersökning var egentligen att upptäcka och studera väldigt unga stjärnor, protostjärnor, och se när de växer till sig till fullvuxna stjärnor. Det sker genom att protostjärnorna snabbt drar till sig materia som finns i dess omgivning och som innehåller stjärnbildande gaser. Och det var i samband med dessa undersökningar som de ”gamla rökarna” upptäcktes.

Kan skapa nya stjärnor

De nyupptäckta stjärnorna är rejält gamla röda stjärnor. Varför stjärnorna ”röker” beror på konvektionsströmmar som tillsammans med instabilitet i stjärnan orsakar enorma utbrott där pelare av rök skickas ut i rymden, beskriver Philip Lucas till The Guardian.

– De här molnen är lika stora som solsystem. Vår gissning är att dessa moln av stoft skickas ut i en riktning och möjligen kommer från en del av stjärnans yta, säger han.

Fynden är intressanta för astronomerna eftersom materian som skickas ut från stjärnorna bildar förutsättningar för nya stjärnor att skapas.

– Upptäckten av en ny typ av stjärna som avger materia kan ha en bredare betydelse för hur tunga metaller sprids i andra galaxer, säger han avslutningsvis.

LÄS MER:Nasa inleder nytt uppdrag: ska hitta liv i universum

LÄS MER:James Webb-teleskopet har ändrat vår syn på universum

LÄS MER:Italiensk mat på astronauternas meny i rymden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS