Uppgifter om migranttragedin ifrågasätts i granskning

Positionsdata som BBC tagit del av visar att det överfulla fartyget som kapsejsade utanför grekiska Kalamata stått stilla i flera timmar.
Det motsäger tidigare uppgifter från den grekiska kustbevakningen, som hävdat att fartyget både höll sin kurs mot Italien och avböjt erbjudanden om hjälp.

ANNONS
|

Den överfyllda fiskebåten med migranter befann sig utanför grekiska Kalamata när den kapsejsade natten till onsdag.

Uppemot 700 personer kan ha befunnit sig ombord och enligt uppgifter kan det ha funnits över 100 barn under däck.

– En passagerare sa att det var omkring 100 barn. En annan sa omkring 40, så jag vet inte sanningen, men det är många, säger doktor Manolis Makaris, chef för kardiologi vid Kalamatas sjukhus, till BBC.

Båten sjönk på internationellt vatten, men inom det område där Grekland har ansvar för sjöräddning.

Den grekiska kustbevakningen har sedan olyckan skedde fått kraftig kritik för att inte ha ingripit tidigare, då man sett hur överfull båten var. Kustbevakningen hävdar att man erbjudit hjälp, men att båten ska ha tackat nej för att man ville nå Italien.

ANNONS

Granskning av BBC motsäger uppgifter

Med hjälp av positionsdata har nu BBC analyserat hur andra fartyg har rört sig i området timmarna före olyckan. Fiskebåten hade ingen så kallad spårare och det finns därför inga positioneringsuppgifter från denna.

BBC har i stället tagit del av data för andra fartyg i området och vid vilka tidpunkter de exempelvis fått instruktioner om att bistå fiskebåten med mat och vatten.

Den överfulla fiskebåten ska enligt dessa uppgifter inte ha rört sig på minst sju timmar före den kapsejsade.

Det motsäger uppgifter från den grekiska kustbevakningen som menar att båten under dessa timmar höll kurs mot Italien och inte var i behov av hjälp.

Grekiska myndigheter har inte gett någon kommentar till BBC om uppgifterna.

FN vill enligt BBC se en utredning om Greklands hantering av katastrofen och om en större räddningsinsats borde satts in tidigare.

En av de största tragedierna på Medelhavet

104 personer räddades ur vattnet. På torsdagskvällen hade 78 döda kroppar hittats i vattnet. Men dödssiffran väntas bli långt högre än så. På fredagen inleddes sökinsatsens tredje dag, vilket blev den sista.

”Vi bevittnar en av de största tragedierna som skett på Medelhavet och de siffror som myndigheterna går ut med är förödande", meddelar FN:s migrationsorgan IOM enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Enligt den grekiska kustbevakningen bestod den kapsejsade fiskebåtens passagerare av främst av människor från Syrien, Afghanistan och Pakistan.

Nio överlevande egypter har gripits av den grekiska kustbevakningen, misstänkta för människosmuggling. Deras organisation har, enligt grekiska public service-bolaget ERT, marknadsfört resorna på nätet till en kostnad av mellan 40 000 och 60 000 kronor.

LÄS MER:Över 100 barn kan ha funnits under däck på olycksskeppet

LÄS MER:Flera gripna efter migranttragedi i Grekland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS