Över 100 barn kan ha funnits under däck på olycksskeppet

Sökningen efter överlevande från fiskebåten som kapsejsade med uppemot 700 migranter ombord utanför grekiska Kalamata går vidare. Samtidigt gör vittnesuppgifter gällande att över 100 barn kan ha befunnit sig under däck när fartyget gick under. Hittills har bara omkring 100 personer räddats, och hoppet rinner snabbt ut.

ANNONS
|

På torsdagskvällen hade 78 döda kroppar hittats i vattnet. Men dödssiffran väntas bli långt högre än så. Mellan 500 och 750 kan ha befunnit sig på fartyget. Bilder på båten, tagna innan den kapsejsade, visar att det satt människor på i princip varje ledig yta. Ju mer tiden går, desto mindre blir hoppet om att hitta överlevande

Bärgningsarbetet, om det ens är möjligt att bärga fartyget, som enligt Spiegel sjönk på en plats där Medelhavet är 5 000 meter djupt, kan blottlägga ytterligare lager på tragedin. Enligt vittnesuppgifter ska över hundra barn ha befunnit sig under däck, där de trängde ihop sig med kvinnor.

ANNONS

– En passagerare sa att det var omkring 100 barn. En annan sa omkring 40, så jag vet inte sanningen, men det är många, säger doktor Manolis Makaris, chef för kardiologi vid Kalamatas sjukhus, till BBC.

Den tyska ambassaden i Aten skriver i en rapport till Berlin, som Spiegel har tagit del av, att det kan vara en av de största fartygsolyckorna i Medelhavets historia.

Migranter från Mellanöstern

Enligt den grekiska kustbevakningen bestod den kapsejsade fiskebåtens passagerare av främst av människor från Syrien, Afghanistan och Pakistan. Fiskebåten ska ha avgått från Egypten för ett par dagar sedan, ha stannat i Libyen för att plocka upp fler migranter, och sedan ha satt kurs mot Italien.

Nio överlevande egypter har gripits av den grekiska kustbevakningen, misstänkta för människosmuggling. Deras organisation har, enligt grekiska public service-bolaget ERT, marknadsförts resorna på nätet till en kostnad av mellan 40 000 och 60 000 kronor.

Kustbevakningen har fått kraftig kritik för att inte ha ingripit tidigare, då man sett hur överfull båten var. Myndigheten hävdar å sin sida att man erbjudit hjälp, men att fartyget ska ha tackat nej för att man ville nå Italien.

Tragedin inträffade cirka 87 kilometer sydväst om staden Pylos. Det är internationellt vatten, men inom det område där Grekland är ansvarigt för sjöräddning.

ANNONS

Vittnen: Ropade efter hjälp

Greklands oppositionsledare, Alexis Tsipras, säger enligt The Guardian efter ett besök i Kalamata, att överlevande berättat att de ropat efter hjälp.

– Vilket protokoll kräver inte räddning av en överlastad båt som håller på att sjunka? frågar han sig retoriskt.

Den tidigare EU-parlamentarikern Kriton Arsenis riktar i en intervju skarp kritik mot kustbevakningen, rapporterar Spiegel. Han har samtalat med överlevande, som hävdar att fartyget kantrade efter att den grekiska kustbevakningen kopplat fast det med en bogserlina.

– De berättade att båten plötsligt kantrade medan den drogs av kustbevakningen. De förstod inte varför, eftersom havet var lugnt, säger han.

Enligt den grekiska tidningen Kathimerini, ska kustbevakningen verkligen ha försökt att fästa en bogserlina i fartyget. Men det ska ha skett ett par timmar innan det sjönk, och de misstänkta smugglarna ska ha lossat linan igen. Enligt tidningens rapportering ska kustbevakningen dessförinnan, med hjälp av högtalare, ha informerat passagerarna om att skeppet var överlastat och inte skulle klara sig till Italien.

Den livsfarliga rutten över Medelhavet är en vanlig flyktväg till EU. Antalet registrerade illegala gränsövergångar i år är det högsta sedan 2017, skriver Spiegel.

LÄS MER:Flera gripna efter migranttragedi i Grekland

LÄS MER:Landssorg i Grekland efter migranttragedi

ANNONS