Ukraina tros ligga bakom de senaste veckornas drönarattacker mot oljedepåer på rysk mark.
Ukraina tros ligga bakom de senaste veckornas drönarattacker mot oljedepåer på rysk mark. Bild: Bram Janssen

Uppgifter: Ny attack mot ryskt oljeraffinaderi

De senaste veckorna har flera oljedepåer i Ryssland utsatts för drönaranfall. Ukrainas militär har inte officiellt tagit på sig attackerna. På onsdagen var det dags igen – en drönare kraschade i ett oljeraffinaderi i Sankt Petersburg.

ANNONS

Det var 100 mil från den ukrainska gränsen, i Sankt Petersburg, som en drönare störtade i ett oljeraffinaderi, rapporterar flera ukrainska medier. Enligt den ryska sajten Fontanka väcktes många invånare i Sankt Petersburg av en kraftig explosion strax innan klockan 5 på morgonen.

Det ryska luftvärnssystemet ska ha försökt skjuta ner drönaren först och missat. Drönaren ska då ha träffat det tilltänkta målet, uppger källor inom HUR, Ukrainas militära underrättelsetjänst för nyhetsbyrån UCR-Ukraine.

Explosionen ska ha orsakat en brand i raffinaderiet, där även flera cisterner och bilar fattade eld. Räddningstjänsten ska ha släckt branden snabbt.

ANNONS

Sankt Petersburgs guvernör Alexander Beglov beskriver händelsen som en ”incident” i ett meddelande i appen Telegram. Han skriver att ingen har skadats och att det inte har varit några väsentliga materiella skador, rapporterar The Moscow Times.

Flera attacker mot oljedepåer

Ukrainas militär har inte officiellt tagit på sig onsdagens attack i Sankt Petersburg, men de senaste veckorna har liknande drönaranfall mot oljeinfrastruktur skett på flera håll i Ryssland.

Till exempel tros ukrainska drönare ligga bakom branden Ust-Luga, och som ska vara en av Rysslands två huvudhamnar i Östersjön för energiexport, enligt Bloomberg. Bara två dagar innan kraschade en drönare i en oljedepå i den ryska gränsregionen Brjansk, vilket också ledde till en storbrand.

Oljeexport är en viktig inkomstkälla för Ryssland för att kunna fortsätta finansiera landets invasionskrig i Ukraina. Både USA och EU har utfärdat sanktioner mot rysk olja.

LÄS MER:Göteborgs hamn har använts för att fylla Putins krigskassa

LÄS MER:Unikt beslut: Göteborgs hamn vägrar serva fartyg lastade med rysk olja

LÄS MER:Finskt företag säljer reservdelar till Ryssland – trots sanktioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS