Unikt rymdfynd landar i amerikanska öknen

Ett unikt rymdfynd är på väg mot jorden och väntas landa i den amerikanska öknen i helgen.
Förhoppningen är att materialet ska hjälpa forskarna att förstå hur solsystemet skapades och varför jorden är beboelig, skriver CNN.

ANNONS
|

På söndag svänger rymdfarkosten OSIRIS-REx förbi jorden. Med sig ska den ha ett unikt fynd som bland annat ska hjälpa forskarna på Nasa att bättre förstå hur solsystemet bildades.

Provet som ligger i en kapsel består av stenar och jord från den jordnära asteroiden Bennu. Rymdfarkosten anlände till Bennu 2018 och lämnade i maj 2021, sedan dess har den varit på väg tillbaka till jorden med fyndet.

Asteroider är ”rester” från solsystemets begynnelse, för 4,5 miljarder år sedan och därför kan proverna ge information om vad som hände när solsystemet och jorden skapades. Utöver det är förhoppningen att man ska få mer kunskap om asteroiden Bennu, som kan komma att krocka med jorden i framtiden.

ANNONS

Ska ägna år åt att studera proverna

Provet är det första asteroidprovet som Nasa samlat in från rymden. Om allt går enligt plan kommer kapseln att släppas mot en landningszon i öknen i Utah, USA. För att kapseln ska landa säkert är den kopplad till en fallskärm som dämpar hastigheten av fallet.

Planen är att forskarna kommer ägna två år att studera proverna från Bennu. Materialet kommer att delas upp och skickas till olika forskningscenter runt om i världen, bland annat till Kanada och Japan.

Ungefär 70 procent av provet ska sparas till framtida generationer och förhoppningen är att de med hjälp av framtidens teknik ska kunna få ut ännu mer information än vad som är möjligt i dag.

Kan ha skapat jordens element

Forskare tror att kolhaltiga asteroider, som Bennu, kraschade in i jorden under planetens bildande. På så vis tror man att jorden fick olika element så som vatten, vilket gjorde planeten beboelig.

– Vi letar efter ledtrådar om varför jorden är en beboelig värld. Denna sällsynta juvel i yttre rymden som har hav och en skyddande atmosfär, säger Dante Lauretta, OSIRIS-REx huvudutredare vid University of Arizona i Tucson till CNN.

Efter att OSIRIS-REx släppt kapseln kommer den att fortsätta sin resa till en annan asteroid med namnet Apophis.

ANNONS

LÄS MER:Här är årets bästa rymdbilder

LÄS MER:Rymdforskning i världsklass bedrivs i Onsala

LÄS MER:Gömd i bärnsten – den blev dinosauriernas död

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS