Här är årets bästa rymdbilder

För 15:e året i rad har Greenwichobservatoriet i London anordnat en fotografitävlingar för både professionella astronomer och hobbystjärnskådare. Nu har vinnare utsetts i elva olika kategorier.

ANNONS
|

Över 4 000 bidrag från 64 olika länder har skickats in för bedömning till den prestigefyllda astrofotografi-tävling som anordnas varje år av Greenwichobservatoriet i London.

Från de många bidragen har en panel av domare sedan utsett vinnare i elva olika kategorier och ett foto som klassas som årets rymdbild.

I år är det ett fotografi på Andromedagalaxen, den galax som ligger närmast vår egna, som kammade hem 2023 års pris. Eller rättare sagt, så prisades fotograferna för det som syns bredvid Andromedagalaxen på deras bild: en enorm plasmabåge.

”Höjer astrofotografins kvalité till en ny nivå”

Den jättelika plasmabågen som fångades på bild av astronomteamet, som leddes av Marcel Drechsler, Xavier Strottner och Yann Sainty, var en "överraskande upptäckt".

ANNONS

Det kan nämligen vara den största strukturen i sitt slag nära oss i universum, säger talespersoner för Londons Royal Observatory Greenwich i ett uttalande.

Domaren och astrofotografen László Francsics menar att det är ovanligt att nya upptäckter som görs blir såhär skarpa. Vanligtvis är en bild på en ny upptäckt en suddig svartvit bild med en obegriplig och nästan osynlig svag prick eller spektrum.

”Det här astrofotot är lika spektakulärt som det är värdefullt. Det presenterar inte bara Andromeda-galaxen på ett nytt sätt, men det höjer också astrofotografins kvalité till en ny nivå”, säger László Francsics i ett uttalande.

Årets bästa rymdbild
Bild: Marcel Drechsler, Xavier Strottner, Yann Sainty

Andromeda, Unexpected

När en grupp amatörastronomer vinklade upp sitt teleskop mot Andromeda-galaxen gjorde de ett överraskande fynd: en enorm plasmabåge precis bredvid galaxen. Forskare menar att det kan vara den största strukturen av sitt slag som är så nära oss. ”Det här astrofotot är lika spektakulärt som det är värdefullt. Det presenterar inte bara Andromeda-galaxen på ett nytt sätt, men det höjer också astrofotografins kvalité till en ny nivå”. Bilden har utsetts till årets rymdbild.
Aurorae
Bild: Monika Deviat

Brushstroke

Ett norrsken i form av ett penseldrag. Domarna gillade hur elegant, enkelt och abstrakt bilden är, som en kontrast till de maffiga spektakel som norrskensbilder vanligtvis bjuder på. Bilden kom på första plats i kategorin Aurorae.
Vår måne
Bild: Ethan Chappel

Mars-Set

Bilden visar en ockultation, alltså när en himlakropp täcker en annan himlakropp, av planeten Mars och månen. De var en av de största astronomiska händelserna 2022 men också en av de svåraste att fånga på bild. Bilden kom på första plats i kategorin Vår måne.
Vår sol
Bild: Eduardo Schaberger Poupeau

A Sun Question

Ett solfilament avtecknas mot solens yta och har formen av ett frågetecken. Solfilament, eller protuberanser som det också kallas, är enorma gas- och plasmamoln som kastas ut från solens yta. Bilden kom på första plats i kategorin Vår sol.
Människor och rymden
Bild: Vikas Chander

Zeila

År 2008 strandades skeppet Zeila längs med Namibias kust och är fortfarande kvar i ett gott skick. I bakgrunden syns flera stjärnfall. Bilden kom på första plats i kategorin Människor och rymden.
Planeter, kometer och asteroider
Bild: Marco Lorenzi

Suspended in a Sunbeam

En unik bild av planeten Venus som tagits med hjälp av infraröd och ultravioletta färger. Det gör att det går att se mer detaljer än vad man vanligtvis brukar fånga. Bilden kom på första plats i kategorin Planeter, kometer och asteroider.
Himlavalv
Bild: Angel An

Grand Cosmic Fireworks

Höghöjdsblixtar, som även kallas för röda blixtar eller röda feer, är väldigt ovanliga ljusfenomen som ser ut nästan som ett fyrverkeri. Det är en energiurladdning som sker på hög höjd och som fångats på bild. Bilden kom på första plats i kategorin Himlavalv.
Stjärnor och nebulosor
Bild: Marcel Drechsler

New Class of Galactic Nebulae Around the Star YY Hya

En grupp amatörastronomer fångade en bild som blivit viktig för studierna av utvecklingen av stjärnsystem. De hittade en tidigare okänd galaktisk nebulosa. Bilden kom på första plats i kategorin Stjärnor och nebulosor.
Bildinnovation
Bild: John White

Black Echo

Bilden är en visuell återgivning av ljudet från ett svart hål. Bilden kom på första plats i kategorin Bildinnovation.
Ungdom
Bild: Runwei Xu and Binyu Wang

The Running Chicken Nebula

Bilden på nebulosan togs av två 14-åriga pojkar från Kina. Bilden kom på första plats i kategorin Ungdom.
Bästa nykomling
Bild: Aaron Wilhelm

Sh2-132: Blinded by the Light

Bilden kom på första plats för Bästa nykomling.

LÄS MER:Här är finalisterna till 2023 års roligaste husdjursbild

LÄS MER:Här är årets bästa drönarbilder 2023

LÄS MER:Kometer, meteorer, blodmånar och andra himlafenomen 2023

ANNONS