Rökmoln efter en israelisk raketattack i staden Rafah i Gaza. Bilden är från i fredags.
Rökmoln efter en israelisk raketattack i staden Rafah i Gaza. Bilden är från i fredags. Bild: Hatem Ali

UD: Undersöker fler svenska dödsfall i Gaza

Fler svenskar har omkommit i Gaza sedan kriget har brutit ut. Utrikesdepartementet jobbar tillsammans med ambassader och lokala myndigheter för att kunna bekräfta fler dödsfall.
”I nuvarande situation är det mycket komplicerat”, skriver UD:s presstjänst.

ANNONS

Sedan kriget bröt ut mellan Hamas och Israel har UD fått in uppgifter om att svenskar omkommit i Gaza. Exakt hur många det rör sig om är oklart. UD har kontakt med generalkonsulatet i Jerusalem för att undersöka uppgifterna. Myndigheten har också kontakt med anhöriga.

GP har tidigare rapporterat om Angeredsbon Ahmed Madi vars fru och två döttrar dödats i Gaza. UD skriver till GP att det ska vara ytterligare personer med koppling till Sverige som uppges vara döda. Med ”koppling till Sverige” avses en person som har medborgarskap eller uppehållstillstånd.

”Dödsfall utomlands är bland de känsligaste ärenden som UD har att hantera. Av hänsyn till de inblandade hanteras frågor som rör dödsfall i utlandet mycket noggrant och arbetet följer en rutin som bland annat kräver att dödsfall i utlandet kan bekräftas av lokala myndigheter. I nuvarande situation är detta mycket komplicerat.” skriver Utrikesdepartementets presstjänst i ett mejlsvar.

ANNONS

Gränsen öppnades

Under onsdagen öppnades gränsen mellan Gaza och Egypten. Många människor har redan kunnat fly från det krigshärjade området. Över 500 utländska medborgare har flytt, varav sex är finska, men ingen svensk medborgare.

UD svarar att det i ett första skede väntas skadade palestinier passera gränsen och därefter kommer utländska medborgare att tillåtas. Sveriges ambassad i Kairo har beredskap för att agera konsulärt stöd till svenskar som flytt från Gaza.

”Det är positivt att de humanitära transporterna in i Gaza via Rafah nu har kunnat öka och att ca 100 lastbilar med nödhjälp till befolkningen i Gaza passerat gränsen under det senaste dygnet.” skriver UD:s presstjänst till GP.

LÄS MER:Kriget i Gaza trappas upp

LÄS MER:UD förbereder passage av svenskar till Egypten

ANNONS