Tusentals skickar sitt stöd till Marianna som mobbas av ryssar

Bilden på en synligt skakad, höggravid kvinna som evakueras från den attackerade förlossningsklinik i Mariupol, har blivit viral. Ryssarnas påståenden är skönhetsbloggaren dock en skådespelare som har använts i ukrainsk propaganda. Som svar på hatet visar nätet sitt stöd till kvinnan.
– Jag tror att hon blir glad när hon ser vad som har skrivits, säger människorättsaktivisten Oleksandra Matviichuk

ANNONS
|

På onsdagen den nionde mars utfördes en rysk robotattack mot ett sjukhus med förlossnings- och barnvårdsverksamhet i den belägrade staden Mariupol. Tre personer dog och 17 skadades, däribland gravida kvinnor.

En bild från händelsen har redan satt sina spår det kollektiva medvetandet och många medier har rapporterat om det. Fotot visar en höggravid kvinna med blodspår i ansiktet, som av allt att döma är på väg att utrymma den trasiga byggnaden genom trapphuset.

Kvinnan heter Marianna och är skönhetsbloggare. På sin Instagramsida syns förväntansfulla gravidbilder där hon håller om sin mage med ett leende på läpparna. Den första är daterad en månad före invasionen.

ANNONS

LÄS MER:Sjukhus bombat – Mariupol en stad i ruiner

Får hat från ryskt håll

”Realistisk makeup” skrev den ryska ambassaden i Storbritannien som i en numera raderad Tweet indikerar att Marianna är en skådespelerska.

Därpå har kommentarsfälten på hennes Instagram fyllts med hatiska meddelanden på ryska med ord som ”skamlös”, ”lögnare” och ”paria”.

– Många kvinnor är Mariannas situation. Det är fruktansvärt, något måste göras, säger Oleksandra Matviichuk, som är aktiv i organisationen Center for Civil Liberties i Ukraina.

För att kompensera för hatinläggen mot Marianna, lade Oleksandra på torsdagen upp en Tweet med orden:

”Ryssar mobbar Marianna på Instagram. Hon är en av kvinnorna från förlossningssjukhuset i Mariupol som besköts av ryssarna. Hennes ansikte dök upp i all världens media i dag. Om ni kan skriva till hennes stöd kommer det att vara rätt sak att göra. Vi vidarebefordrar era kommentarer till henne.”

I kommentarerna syns varma hälsningar och till och med dikter tillägnade Marianna.

En användare skriver:

”Hon har hela min familjs kärlek och tankar och jag hoppas att hennes barn kommer att få träffa mina i en vacker, fridfull framtid.”

– Jag tror att hon kommer att bli glad när hon ser dessa meddelanden, säger Oleksandra, vars organisation har kontakt med Mariannas släktingar som man kommer att vidarebefordra kommentarerna till.

ANNONS

Oleksandra berättar också för GP att Marianna efter flykten från kliniken har fött en dotter.

ANNONS