Ett mystiskt föremål sköts ned av ett amerikanskt F-22-plan över kanadensiska Yukon. Bilden är tagen för drygt en vecka sedan när F-22-plan lyfte i samband med att en ballong synts i närheten av South Carolina.
Ett mystiskt föremål sköts ned av ett amerikanskt F-22-plan över kanadensiska Yukon. Bilden är tagen för drygt en vecka sedan när F-22-plan lyfte i samband med att en ballong synts i närheten av South Carolina. Bild: Airman 1st Class Mikaela Smith

Toppolitiker i USA: Föremålen troligen ballonger

Ännu ett främmande föremål har skjutits ned i luften ovanför Nordamerika, på order av USA:s president Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Enligt Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer är båda föremålen som skjutits ned under helgen troligen ballonger.

ANNONS
|

Det var på lördagskvällen som ett amerikanskt stridsplan sköt ner föremålet som flög på drygt 12 000 meters höjd, enligt Kanadas regering. Föremålet upptäcktes av det gemensamma nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad under fredagen.

Föremålet, som inkräktat på Kanadas luftrum, sköts ned över det nordvästra territoriet Yukon, meddelade premiärminister Justin Trudeau via Twitter. Yukon gränsar till amerikanska Alaska.

"Kanadensiska och amerikanska flygplan skickades upp, och ett amerikansk F-22 sköt framgångsrikt mot föremålet", skriver Trudeau.

Litet och cylinderformat

Nedskjutningen gjordes med en amerikansk jaktrobot, en AIM-9 Sidewinder, precis som de två andra nedskjutningarna på sistone, uppger försvarshögkvarteret Pentagon för New York Times.

Vraket efter föremålet ska nu hämtas in av kanadensiska styrkor och analyseras, enligt Trudeau. Både han och USA:s president Joe Biden betonar vikten av att ta reda på mer om föremålet.

ANNONS
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Arkivbild. Bild: Darryl Dyck/AP/TT

Föremålet som sköts ned över Kanada under lördagen är det tredje kända som har inkräktat på nordamerikanskt luftrum de senaste två veckorna. I fredags förstördes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska, och i förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA och Kanada.

Schumer: Tros vara ballonger

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer i senaten säger till ABC News att även föremålen som i helgen skjutits ned över Kanada och Alaska tros vara ballonger, men mycket mindre än den som sköts ned förra helgen.

– Vi visste inte om de här ballongerna förrän för ett par månader sedan. Vår underrättelsetjänst och militär visste inte om dem, säger han till kanalen.

– Nu lär de sig mycket mer. Militären och underrättelsetjänsten har laserfokus på att samla in informationen, och sedan komma fram till en omfattande analys.

Spionanklagelser

USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Den stora ballongen som innehöll elektronisk utrustning sköts ner vid kusten utanför South Carolina, efter att ha passerat både Kanadas och USA:s territorium. Den flög över flera militära installationer i USA, bland dem hangar med kärnvapenbärande robotar.

Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

ANNONS

President Joe Biden har fått viss kritik från republikanska politiker för att inte ha beordrat en nedskjutning tidigare, innan ballongen kom in över amerikanskt luftrum.

Förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA och Kanada. Det var det första av nu tre kända.
Förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA och Kanada. Det var det första av nu tre kända.

Likt den tidigare spionballongen.

Om lördagens ballong också har en koppling till Kina menar Kanadas försvarsminister Anita Anand är för tidigt att säga.

– Jag kommer inte att spekulera om ursprunget till detta föremål i kväll. Det är alldeles för tidigt i vår analys av vrakdelarna eftersom vi fortfarande samlar in, säger hon.

Dock noterade Anand att föremålet är "potentiellt likt det som sköts ner till det som sköts ner utanför North Carolinas kust men mindre i storlek och cylindriskt till sin natur."

Vid 13-tiden lokal tid gick USA:s motsvarighet till Luftfartsverket, FAA, ut med att luftrummet över delar av Lake Michigan begränsas, rapporterar bland annat Fox News. Bevekelsegrunderna har myndigheterna i ett första skede inte gått in på.

På eftermiddagen lokal tid uppgav kongressledamoten Jack Bergman att ytterligare ett föremål hade skjutits ned ovanför Lake Huron på gränsen till Kanada.

”Jag har varit i kontakt med DOD angående operationer över de stora sjöarna idag.Den amerikanska militären har avvecklat ytterligare ett "objekt" över Lake Huron. Jag uppskattar det beslutsamma agerandet från våra stridspiloter. Det amerikanska folket förtjänar mycket fler svar än vi har.”

ANNONS

DOD står för Department of Defense, alltså USA:s försvarsdepartement.

LÄS MER:Fem punkter: Därför skräms USA av en ballong

LÄS MER:Iskall kommunikation mellan USA och Kina

LÄS MER:USA: Kinas ballong del av ett övervakningsprogram

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS