Thailändska myndigheter varnar nu allmänheten om att en radioaktiv behållare försvunnit från ett kraftverk öst om Bangkok.
Thailändska myndigheter varnar nu allmänheten om att en radioaktiv behållare försvunnit från ett kraftverk öst om Bangkok. Bild: Rick Bowmer

Thailand letar efter försvunnen radioaktiv kapsel

En cylinder innehållandes radioaktivt material har försvunnit från ett kraftverk i Thailand. Nu varnar myndigheterna för allvarliga hälsorisker för de som råkar komma nära cylindern.

ANNONS
|

Det var på fredagen som personalen vid ett kraftverk i Thailand upptäckte att ett metallrör innehållande det radioaktiva ämnet Cesium-137 saknades, rapporterar ABC News. Kraftverket ligger i Prachinburi-provinsen, ungefär 160 kilometer öst om Bangkok.

De thailändska myndigheterna misstänker att det 25 kilo tunga och 30 centimeter långa stålröret trillat från ett fäste på väggen, men att det sedan plockats upp och förts ifrån anläggningen.

Kapseln som försvunnit ska ha varit en del av en utrustning som använts för att mäta ångtrycket inne i kraftverket. Radioaktiva tester som gjorts på kraftverket visar att materialet inte längre finns kvar på platsen.

ANNONS

– Vi ber folk i området om hjälp att hitta det, säger Narong Nakornjinda, guvernören för den thailändska Prachinburi-provinsen.

Varnar människor från att försöka öppna den

En thailändsk myndighet som arbetar med kärnkraftsforskning uppger att personalen på kraftverket försöker gå igenom det övervakningsmaterial som finns för att kunna identifiera vem som kan ha tagit med sig den cylinderformade kapseln. Myndigheten varnar även folk från att försöka öppna den.

– Om någon har sönder cylindern, och som exponeras direkt för det, så finns det en hög risk för svåra sjukdomar och cancer, så snälla ha inte sönder den, uppger Permsuk Sutchaphiwat, på Office of Atoms för Peace.

Radioaktiv kapsel försvann i Australien

I slutet av januari försvann en liten behållare, bara åtta millimeter hög och sex millimeter bred, fylld med det radioaktiva ämnet Cesium-137 någonstans mellan den lilla staden Newman och Perth i Western Australia.

Lastbilen som fraktade kapseln hade lämnat en gruva i närheten av staden Newman den 12 januari. Då låg den radioaktiva kapseln skyddad i en mätanordning. Först långt senare, den 25 januari, upptäckte man att kapseln saknades på grund av att några skruvar hade lossnat.

Trots kapselns ringa storlek var den mycket potent.

– Det är som att röntgas tio gånger på en timme, för att sätta det i kontext. Och samma mängd naturlig strålning som vi skulle ta emot under ett år, bara genom att gå omkring, sa Andrew Robertson, chef för Western Australias hälsomyndighet tidigare i veckan till BBC.

ANNONS

Det tog lite mer än en vecka innan myndigheterna hittade kapseln längs med den 140 mil långa sträckan mellan de två städerna.

LÄS MER:Radioaktiva kapseln i Australien hittad

LÄS MER:Ivrigt sökande efter borttappad radioaktiv kapsel

LÄS MER:Höga halter av radioaktivt avfall hittat på skola i USA

ANNONS