Vincent van Goghs målning ”Lentetuin” (Vårträdgården) återfanns tre och ett halvt år efter att den stals från museet i Nederländerna.
Vincent van Goghs målning ”Lentetuin” (Vårträdgården) återfanns tre och ett halvt år efter att den stals från museet i Nederländerna. Bild: Marten de Leeuw

Tavla stals från museum – återlämnades tre år senare

Efter att ha stulits från ett museum återfanns Vincent van Gogh-målningen mystiskt – tre och ett halvt år senare, skriver Reuters. Hur den dök upp? Inlindad i bubbelplast, instoppad i ett örngott, inuti en Ikea-kasse.

ANNONS
|

I början av 2020, när tavlan var utlånad från museet Groninger i Nederländerna till ett museum öster om Amsterdam för en utställning, slog tjuvarna till. Målningen ”Lentetuin” (Vårträdgården) av Vincent van Gogh, som värderas till över 60 miljoner kronor, stals.

Trots att konsttjuven greps bara någon vecka efter stölden förblev tavlans position ett mysterium – fram tills nyligen då konstverket från 1800-talet plötsligt dök upp.

– Vi har otroligt bra nyheter. Målningen ”Spring Garden” är tillbaka på museet tre och ett halvt år efter att den försvann, sade Groninger Museum i ett uttalande.

Enligt konstdetektiven Arthur Brand ska det ha varit en man, utan koppling till stölden, som återlämnade tavlan till honom, säger han till Reuters.

ANNONS

Tavlan levererades omsorgsfullt paketerad, inlindad i både bubbelplast och ett örngott, liggandes i en Ikea-kasse.

LÄS MER:Ny öppning för stoppade konstverket – välkomnas på museet

LÄS MER:Den inställda utställningen i Borås är en skamfläck

LÄS MER:Svensk konstnär kan få stort finskt konstpris

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS