Ny öppning för stoppade konstverket – välkomnas på museet

Delar av Sadaf Ahmadis utställning på Kulturhuset i Borås stoppades av Borås stad av säkerhetsskäl. Nu vänder staden och vill istället ha utställningen i sin helhet på Borås konstmuseum.
– Vi tänkte att vi ville hjälpa till med en lösning, säger museichef Eva Eriksdotter.

ANNONS
|

Borås stad möttes av massiv kritik sedan de valt att stoppa delar av Sadaf Ahmadis utställning. Det berörda verket består av ett antal skulpturer av hängande kvinnokroppar i chador – en heltäckande slöja där bara en del av ansiktet syns.

Beslutet att stoppa delar av utställningen togs efter en sammanvägd bedömning av det allmänna säkerhetspolitiska läget och det religiösa motivet. Nu har Borås stad alltså tagit fram en lösning för att visa verket i sin helhet, något som Borås tidning har rapporterat om.

– Vi kommer att visa det på Borås konstmuseum. Jag tänkte i morse att vi får försöka hitta en lösning på det här. Vi har inte varit inblandade i den här utställningen tidigare, säger museichef Eva Eriksdotter till GP.

ANNONS

Museichefen: ”En märklig situation”

Hon berättar att de nu har stuvat om i sitt program och frigjort ett rum på museet.

– Det är en bra lösning för alla, säger hon.

Enligt Eva Eriksdotter var det på museets initiativ de tar in utställningen.

– Vi tänkte att vi ville hjälpa till med en lösning. Det blev en väldigt märklig situation.

Hon menar att det är en annan sak att visa ett konstnärligt verk på ett museum än i ett offentligt rum – som den entré i Kulturhuset som först var tänkt, där människor passerar in till andra ställen, som biblioteket.

– Det är mer känsligt att visa konst i ett offentligt medan det är ett aktivt val att gå in på ett museum, man är beredd på att se något konstigt, om man inte är så konstvan, och det finns personal som kan svara på frågor, säger hon.

Borås stads kulturchef Ida Burén var den som tog beslutet att stoppa utställningen i Kulturhuset. Hon är glad att kunna erbjuda en lösning.

– Det känns jätteroligt, säger Ida Burén.

Träffades under fredagen

Hon berättar att hon varit i kontakt med Sadaf Ahmadi under fredagsmorgonen om huruvida hon skulle vara intresserad av att ställa ut på konstmuseet i stället.

ANNONS

– Hon har bekräftat att hon gärna träffar oss och tycker att det vore en spännande idé, säger Ida Burén.

Ida Burén har fått massiv kritik och beskriver de senaste dagarna som jätteintensiva och omtumlande.

Bedömer du att det är säkrare att ha utställningen på konstmuseet?

– Ja, det bedömer jag. Det är helt andra förutsättningar för konstverket. Placeringen i Kulturhuset var inte bra, det var precis vid den öppna entrén medan Konstmuseet är platsen för den här typen av verk. Jag bedömer att det blir mycket bättre förutsättningar för den där.

Konstnären: ”Förväntade mig inte det här”

Ida Burén, Safad Ahmadi och Eva Eriksdotter beslutade under fredagseftermiddagen att konstinstallationen kommer att ställas ut på konstmuseet.

Safad Ahmadi beskriver en lättnad och en tacksamhet över att museet ville ta emot hennes utställning.

– Jag är så imponerad över hur alla har varit så känsliga med det här ämnet, och hur folk har slutit upp runt min konstinstallation. Det påverkade mig verkligen, jag förväntade mig inte det här, säger hon.

Vilket ställe skulle du helst vilja ställa ut din konst på?

– Så länge det är ett bra ställe så spelar det ingen roll, och platsen i museet var fantastisk. Det är otroligt att de kunde ordna det här, säger Safad Ahmadi.

ANNONS

Ställs ut i oktober

Från och med den 21 oktober kommer museibesökarna kunna skåda installationen.

– Att vi inte kan öppna den direkt beror på att vi har en annan utställning i rummet, och sedan tar det lite tid med ställningar på plats, det krävs ju lite tid med installationen, säger Eva Eriksdotter.

Har ni beslutat om en installation så nära inpå utställningsdatum tidigare?

– Nej, det brukar vi aldrig göra. Men det var så att i det rum som vi kommer att ställa ut i skulle vi visa konst från vår egen samling, så då blir det lättare att stuva om. Hade vi behövt flytta en annan konstnär hade dilemmat blivit större, säger hon.

Installationen kommer att få vara kvar längre tid på konstmuseet än om den hade varit på Kulturhuset, förklarar museichefen.

– Vi har inte bestämt något slutdatum men den kommer att få vara kvar till någon gång i mitten på januari, efter julhelgen, säger hon och fortsätter:

– Det var ett väldigt lyckat och bra möte, och det känns som att alla är glada och nöjda. Det är skönt att vi kunde lösa det.

LÄS MER:Den inställda utställningen i Borås är en skamfläck

LÄS MER:SD-förslaget: Ställ ut det stoppade konstverket i Stadshuset

LÄS MER:Konstverk på Borås kulturhus stoppas från att ställas ut – av säkerhetsskäl

Upptäck mer från GP i Borås!

Under fliken “Borås” på gp.se hittar du alla nyheter från vår redaktion i Borås – samlade på ett ställe. Klicka HÄR för att komma direkt till sajten.

ANNONS