Svenska ambassaden i Irak stormad

Hundratals personer stormade och startade en brand i den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad under natten till torsdagen. Polisen använde elektriska batonger och vattenkanoner för att försöka skingra folksamlingen.
Ambassadpersonal befinner sig i säkerhet, uppger UD för TT.

ANNONS
|

Det var under natten som uppgifterna om att flera hundra personer stormade ambassaden kom, något som Reuters var först med att rapportera om.

Vid 03-tiden rapporterade AFP:s journalist, som befann sig på plats, att säkerhetsstyrkor hade kallats in. Styrkorna ska ha använt elektriska batonger och vattenkanoner för att försöka skingra folksamlingen.

Svenska Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till TT att man är underrättade om situationen och att personalen på ambassaden befinner sig i säkerhet. UD ska ha löpande kontakt med personerna.

"Vi fördömer alla attacker på diplomater och personal från internationella organisationer. Attacker mot ambassader och diplomater utgör ett allvarligt brott mot Wienkonventionen. Irakiska myndigheter bär ansvaret för att skydda de diplomatiska beskickningarna och diplomatisk personal”, skriver UD:s pressjour.

ANNONS

Enligt uppgifter till TT har stora delar av ambassadområdet har förstörts i branden som startades i ambassaden.

Enligt Reuters genomfördes demonstrationerna av supportrar till den shiamuslimske politikern och milisledaren Muqtada al-Sadr. På bilder från stormningen syns plakat med bild på Muqtada al-Sadr.

Hans supportrar ska även ha legat bakom flera ockupationer av det irakiska parlamentet under förra sommaren.

Iraks regering fördömer

Händelserna fördöms av Iraks utrikesdepartement.

"Utrikesdepartementet fördömer i starka ordalag handlingen där Sveriges ambassad i Bagdad sattes i brand", säger man i ett uttalande.

Man uppger även att man ska "genomföra en brådskande utredning och vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder för att blottlägga omständigheterna kring händelsen och identifiera förövarna".

Samtidigt rapporterade Reuters att Irak hotat med att dra in diplomatiska förbindelserna med Sverige om Koranen bränns igen.

Under morgonen hade irakiska säkerhetsstyrkor tagit sig in på ambassaden och brandmän ska även ha kämpat med att släcka branden som demonstranterna startat.

De flesta demonstranterna hade lämnat ambassaden under morgonen men några personer var fortfarande kvar utanför. Enligt Reuters ska demonstranterna kastat bland annat sten mot säkerhetsstyrkorna som försökte skingra folkmassan.

På ambassadens hemsida skriver de att ambassaden tillsvidare är stängd för besökare. De skriver att det är ”med anledning av demonstrationer vid Sveriges ambassad torsdag 29 juni, fredag 30 juni och torsdag 20 juli”.

ANNONS

Koranbränning i Stockholm

Uppgifterna om stormningen kommer sedan den svenska polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst där en person avser att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen.

I samband med manifestationen kom beskedet att Irak bryter de diplomatiska kontakterna med Sverige. Landet uppmanar Sveriges ambassadör att lämna Irak och kallar hem sin högsta diplomat i Sverige, dess chargé d’affaires.

Enligt Reuters ska våldsamheterna vid ambassaden ha föregåtts av att anhängare till den inflytelserike shiapredikanten Muqtada al-Sadr manat till protester via en Telegram-kanal.

Det var senast den 29 juni i år som ambassaden stormades, och personal fick fly byggnaden och ta sig till säkerhet. Muqtada al-Sadr ska då också ha uppmanat sina anhängare att gå ut och protestera mot en koranbränning i Stockholm.

LÄS MER:Utrikesminister Billström kallar Iraks representation till UD

LÄS MER:Polisen redo att bevaka koranbränning

LÄS MER:Kuwait förbjuder försäljning av varor från länder med koranbränningar

LÄS MER:Pakistan manar till protest mot koranbränningen

ANNONS