Bilden visar ett sönderbombat lägenhetshus i Donetsk tidigare i juli. Bilden är en arkivbild.
Bilden visar ett sönderbombat lägenhetshus i Donetsk tidigare i juli. Bilden är en arkivbild. Bild: Nariman El-Mofty

Svensk man dödad i Ukraina

En svensk man har dödats i stridigheterna i Ukraina, rapporterar SVT. Enligt uppgifter till SVT ska det röra sig om en 28-årig man som tidigare arbetat inom det svenska flygvapnet. Utrikesdepartementet kan i nuläget inte bekräfta uppgifterna.

ANNONS
|

Enligt källor till SVT ska mannen vara en tidigare svensk officer med löjtnants grad. Mannen ska ha närvarat vid strider vid Donetsk i östra Ukraina och ska ha dött efter att ha träffats av en granat i bröstet.

– Han kom hit för ett par månader sedan och var här för att ta värvning och bidra med sin taktiska kunskap, uppger en källa för SVT.

Försvarsmakten bekräftar nu för Dagens Nyheter att mannen tidigare varit anställd vid Försvarsmakten, men att hans anställning avslutades under våren innan han åkte till Ukraina.

Enligt källan till SVT ska mannen velat åka för att hjälpa till i en avgörande kamp.

ANNONS

– Han tyckte det var bättre att ta striden här nere än i Sverige. Han var ingen legosoldat eller lycksökare. Han var en bra kille som vill göra något här på plats.

Svenska Utrikesdepartementet kan i nuläget inte bekräfta uppgifterna men skriver i en kommentar till GP att:

”UD har tagit del av obekräftade uppgifter som vi nu undersöker med ukrainska myndigheter genom vår ambassad i Kiev. De rådande omständigheterna i Ukraina försvårar detta arbete.”

LÄS MER:Uppgifter: Kriminella legosoldater till fronten

LÄS MER:Mer pengar till vapen åt Ukraina

LÄS MER:Zelenskyj: Allt svårare för Ryssland

ANNONS