Ukrainas parlament godkände på tisdagen president Volodymyr Zelenskyjs beslut att avsätta säkerhetstjänstens chef Ivan Bakanov. Arkivbild
Ukrainas parlament godkände på tisdagen president Volodymyr Zelenskyjs beslut att avsätta säkerhetstjänstens chef Ivan Bakanov. Arkivbild Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainas president rensar ut kollaboratörer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj rensar ut anställda i sina egna led som misstänks för att ha samarbetat med Ryssland. Totalt är över 650 fall av landsförräderi under utredning.

ANNONS
|

Ukrainas parlament godkände på tisdagen president Volodymyr Zelenskyjs beslut att avsätta riksåklagaren Iryna Venediktova och säkerhetstjänstens chef Ivan Bakanov, rapporterar AFP. Orsaken är att deras personal ska ha kollaborerat med Ryssland. Bland annat ska över 60 medarbetare på riksåklagarens kontor och säkerhetstjänsten (SBU) ha stannat kvar i ockuperat territorium och samarbetat med Ryssland.

– Det finns fog för att tro att Ryssland har lyckats infiltrera den ukrainska säkerhetstjänsten. Vanstyret inom säkerhetstjänsten blev ohållbart för den ukrainska regeringen, säger Martin Kragh, biträdande chef vid Centrum för Östeuropastudier, till Dagens Nyheter.

Medger misslyckanden

Bakanov, som är barndomsvän till presidenten, medger att det fanns en del misslyckanden under hans tre år som chef för säkerhetstjänsten. Men han säger att det är svårt att på några år ändra ett system som är flera decennier gammalt. Han lyfter också fram säkerhetstjänstens arbete för att stoppa Rysslands försök att inta Kiev i början av kriget.

ANNONS

"Har det någonsin funnits mer omfattande och massiva avslöjanden av fientliga agenter i olika myndigheter än på senare år?", säger Bakanov i ett uttalande på SBU:s hemsida, enligt CNN.

Zelenskyj meddelade under måndagen att ytterligare 28 personer vid säkerhetstjänsten har stängts av i väntan på utredning. Korruption är ett stort problem i Ukraina och något som EU uppmanar landet att bekämpa för att ha möjlighet att bli medlem i unionen.

Fortsatta attacker

Ryssland har under det senaste dygnet fortsatt med robot- och artilleriattacker mot flera ukrainska regioner, rapporterar AP. Minst två civila har dödats och ytterligare 15 skadats, uppger Ukrainas presidentstab.

I staden Kramatorsk i Dontesk i östra delen av landet besköts bland annat ett femvåningshus. I regionen Odessa i söder träffades byn Bilenke av missiler. Rysslands försvarsdepartement hävdar att det var en attack mot en vapendepå, men lokala tjänstemän säger att sex människor skadades.

– De här attackerna mot fredliga människor har ett mål – att skrämma befolkningen och myndigheterna och hålla dem i ständig anspänning, säger Sergej Bratchuk, talesperson för regionen Odessa, i ukrainsk tv.

Ett femvåningshus i Kramatorsk i östra Ukraina har beskjutits. En person uppges ha skadats.
Ett femvåningshus i Kramatorsk i östra Ukraina har beskjutits. En person uppges ha skadats. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
ANNONS