Över en miljon barn har förlorat en eller två föräldrar. AP Photo.
Över en miljon barn har förlorat en eller två föräldrar. AP Photo. Bild: Rodrigo Abd

Studien visar: En miljon barn förlorade en eller två föräldrar

Några länder som drabbats allra hårdast av covid-19 ligger i Sydamerika. Trånga utrymmen i hemmen, på sjukhusen, fattigdom och aggressiva varianter har lett till en mer omfattande spridning. Nu visar en studie att närmare en miljon barn mist en förälder.

ANNONS
|

Det har gått ungefär ett och ett halvt år sedan covid-19 skakade om hela världen. Några av de mest drabbade länderna ligger i Sydamerika, och där är det framför allt Peru som sticker ut med flest döda per capita med sina 199 228 av landets cirka 33 miljoner invånare. Detta trots tidiga nedstängningar.

Många har inte haft råd att stanna hemma och följa restriktionerna i mer än några enstaka dagar. Trånga utrymmen i hemmen, på sjukhusen och mer aggressiva varianter har också lett till att viruset spridit sig mer, rapporterar The Wall Street Journal.

Men i pandemins fotspår kan man nu se att det är flera barn, speciellt i de fattigare delarna av världen, som förlorat minst en vårdnadshavare i covid-19. Från mars 2020 till april 2021 förlorade ungefär 1,1 miljoner barn en förälder, enligt en studie i den medicinska tidskriften Lancet.

ANNONS

Peru, Mexiko, Brasilien och Colombia är de länder som sticker ut i Sydamerika.

LÄS MER:Smittan minskar – men fler behöver vaccineras

Experter: ”Ett problem som kvarstår”

I Peru är det ungefär 10,2 barn per 1000 som förlorat åtminstone en vårdnadshavare och i Mexiko är det ungefär 118 362 barn som förlorat minst en.

Nu förutspår hälsoexperter långvariga konsekvenser för barn som förlorat en eller båda föräldrarna.

– Hastigheten på hur fort det här sker är häpnadsväckande. Det är ett problem som påverkar varje del av världen, och det är ett problem som kvarstår. Om du blir föräldralös i tidig ålder kommer du att vara sårbar i många år, sade Andrés Villaeces, läkare och epidemiolog till wsj.

LÄS MER:Maryam ville få vaccintid – fick i stället covid-19

Flera av barnen som förlorat sina föräldrar har fått flytta in hos familjemedlemmar och släktingar. Det har gjort att några länder valt att bistå med bidrag vid ekonomiska svårigheter – i Peru får barnen exempelvis en kontantöverföring.

I Manaus i Brasilien delade volontärer ut mat och blöjor till personer som tagit över den rättsliga vårdnaden för barnet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS