Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, vid onsdagens presskonferens. Nu satsar olika regioner på kampanjer med bland annat vykort, sms eller 'vaccinationsdag' för att få ännu fler att ta vaccinera sig.
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne, vid onsdagens presskonferens. Nu satsar olika regioner på kampanjer med bland annat vykort, sms eller "vaccinationsdag" för att få ännu fler att ta vaccinera sig. Bild: Anders Bjurö/TT

Smittan minskar – men fler behöver vaccineras

Spridningen av covid-19 minskar nu på flera håll. Västra Götaland har en positiv trend för första gången på tio veckor. Samtidigt görs kampanjer för att fler ska vaccineras.
– Vi kan inte riskera klusterutbrott, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.

ANNONS

Antalet nya fall av corona minskade med 22 procent i Västra Götaland förra veckan, jämfört med veckan innan. I Skåne var minskningen 25 procent.

Drygt 1 400 nya fall noterades i Västra Götaland. En tredjedel fanns i åldersgruppen 10–19 år, enligt ett pressmeddelande.

I Skåne upptäcktes 760 nya fall förra veckan.

– Vi ser ett positivt läge och en trend som går åt rätt håll de senaste veckorna, säger smittskyddsläkaren Eva Melander i Region Skåne.

Vykort och sms

74 procent av Skånes invånare som är 16 år eller äldre är fullvaccinerade. Men i åldersgrupperna 18–29 år och 30–39 år är vaccinationstäckningen drygt 66 respektive 70 procent.

ANNONS

– De under 40 år behöver att gå och vaccinera sig, det är alldeles för låg siffra, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Skåningar som är 16–39 år kommer inom kort att få ett vykort med erbjudande om drop in-tider för vaccinering på sin vårdcentral. Förhoppningen är att hjälpa ”ska bara-generationen” att komma till skott.

I Västra Götaland skickas på onsdagen ett sms till alla i åldern 16–49 år, cirka en kvarts miljon mottagare, med bland annat en länk till regionens sida för vaccinbokning.

Drop in-lördag

Lördagen den 2 oktober erbjuds drop in-vaccination på nästan 120 platser i Västra Götaland.

– Tröskeln blir riktigt låg för att vaccinera sig, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge till Göteborgs-Posten om "vaccinationsdagen" i Västra Götaland.

Det blir fritt för vaccinatörerna att ordna aktiviteter under dagen.

– Vill någon vaccinatör ha en hoppborg är de välkomna att ha det, säger Kristine Rygge.

Antalet personer som får intensivvård för covid-19 är nu under tio i både Västra Götaland och Skåne. Totalt vårdas 64 covidpatienter på sjukhus i Västra Götaland, medan 32 vårdas i Skåne.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS