Ställ frågor i GP:s chatt om kriget i Ukraina

Det är krig i Europa. Statsminister Magdalena Andersson kallar de ryska attackerna i Ukraina för ett nytt ”mörkt kapitel”. Hugo von Essen, analytiker på Utrikespolitiska institutet svarar på GP:s läsares frågor i en chatt under torsdagseftermiddagen.

ANNONS
|

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina under natten. Det är alltså krig i Europa, konstaterar Göteborgs-Postens utsända som befinner sig i Lviv i västra Ukraina. Det har rapporterats om explosioner i flera av landets städer och varningssirener för flyganfall har ljudit i huvudstaden Kiev.

Under eftermiddagen har det också kommit rapporter om att ryska styrkor har tagit sig in i Kievregionen. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj försvarar de sig nu militärt på många olika håll i landet.

– Det är extremt kritiskt, det är en fullskalig invasion vi bevittnar. Det är det mest allvarliga vi har sett på många decennier, säger Hugo von Essen, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

ANNONS

Sverige kallar sig alliansfritt, men är vi indragna i kriget nu?

– Nej, varken Sverige än något annat land, förutom Ryssland, Ukraina och kanske Belarus, är indraget i själva kriget.

Hugo von Essen förklarar att det ändå berör Sverige eftersom Rysslands agerande, utöver Ukraina, hotar hela den europeiska säkerhetsordningen – som Sveriges trygghet är beroende av.

Finns det risk för att det blir krig i Sverige nu?

– Det finns inget som talar för att Sverige ska dras in i en konflikt, det behöver man inte vara orolig eller rädd för. Däremot borde man bry sig om vad som händer, för långsiktigt är det negativt för Sveriges säkerhet.

Utrikesminister Ann Linde beskriver säkerhetsläget som det allvarligaste sedan andra världskriget när GP pratar med henne efter regeringens presskonferens på torsdagen.

Sveriges statsminister har, precis som i många andra världsledare, starkt kritiserat Rysslands agerande och ställer sig bakom kraftiga sanktioner mot landet.

– Den ryska invasionen är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Ansvaret för detta faller helt på den ryska regeringen, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

LÄS MER:Sovjetiska skyddsrum dammas av i ökad spänning

LÄS MER:Västsvenske Andreas stannar i Ukraina – trots ryska invasionshotet

LÄS MER:Svenska politiker fördömer Rysslands invasion

LÄS MER:Analys: Putins order är början på ett fullskaligt krig i Ukraina

LÄS MER:Ett erkännande förvärrar krisen och släcker hoppet om fred

ANNONS