Skytten i Prag kopplas till mord på pappa och bebis

15 personer miste livet och ytterligare 25 skadades efter masskjutningen på Karlsuniversitetet i Prag.
Nu rapporterar tjeckisk media att den utpekade skytten kopplas till ett hittills olöst dubbelmord, där en pappa och hans två månader gamla dotter sköts till döds i en skog.

ANNONS
|

Det var på torsdagseftermiddagen som de första larmen om en pågående skjutning på Karlsuniversitet i Prag strömmade in.

På den filosofiska fakulteten hade den nu utpekade skytten, en historiestudent i 20-årsåldern, gått in och börjat skjuta urskillningslöst mot medstudenter och andra nere på det intilliggande Palach-torget i centrala Prag.

15 personer dödades i masskjutningen, inklusive den misstänkte skytten som tros ha tagit sitt eget liv. Ytterligare 25 skadades, varav tio allvarligt. Ett antal personer ska ha skadats i samband med att de hoppat ner från byggnaden för att ta sig till säkerhet.

Far och bebis sköts ihjäl

Nu rapporterar den tjeckiska tidningen Novinky.cz att polisen arbetar utifrån teorin att skytten också kan ha varit ansvarig för ett dubbelmord en vecka tidigare. Enligt tidningen sköts en 32-årig man och hans två månader gamla dotter till döds den 15 december i skogen Klánovický, strax öster om Prag.

ANNONS

– Vi arbetar på allvar med versionen, som för tillfället är mycket verklig, att angriparen från filosofiska fakulteten också är ansvarig för de två offren från slutet av förra veckan i Klánovický les, sade polischefen Martin Vondrášek på en presskonferens efter masskjutningen.

Skytten tros utöver det också ha mördat sin egen pappa, som hittades död i deras gemensamma hem i byn Hostouň, strax innan han begav sig till universitetet för att begå masskjutningen.

Enligt Vondrášek utgår polisen från att den 32-årige pappan och hans barn mördades slumpmässigt. Vad polisen baserar sina misstankar på framgick inte under Vondrášeks presskonferens.

Ledare skickar kondoleanser

Flera statschefer har sedan skjutningen skickat sina kondoleanser till offrens anhöriga och Tjeckiens befolkning i stort. På plattformen X skriver Petr Pavel, Tjeckiens president, att han är ”chockad av händelserna” och att han vill ”uttrycka mitt djupaste beklagande och uppriktiga kondoleanser till familjerna och anhöriga till offren”.

Utöver det har bland andra Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, beklagat det inträffade. Också på X skriver Sveriges statsminister Ulf Kristersson följande:

”Djupt bestört över de fruktansvärda händelserna i Prag och den tragiska förlusten av liv. Mina uppriktiga kondoleanser till de som har förlorat sina nära och kära och hoppas på ett snabbt tillfrisknande för de sårade.”

ANNONS

LÄS MER:Skolskjutning i Prag – flera döda

LÄS MER:Skolskytt döms till livstid i Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS