Under torsdagseftermiddagen tog sig en skytt in på Karlsuniversitetet i centrala Prag. 15 personer uppges ha dött och 24 stycken skadats.
Under torsdagseftermiddagen tog sig en skytt in på Karlsuniversitetet i centrala Prag. 15 personer uppges ha dött och 24 stycken skadats. Bild: Petr David Josek

Skolskjutning i Prag – flera döda

En skottlossning har ägt rum på en skola vid Jan Palach-torget i Prag. Enligt de senaste uppgifterna i tjeckisk media har 15 personer dött och 24 skadats. Enligt den tjeckiska polisen dödades skytten i samband med händelsen.

ANNONS
|

Det var strax innan tre på torsdagseftermiddagen som skytten enligt tjeckiska medier tog sig in på Karlsuniversitet nära Jan Palach-torget i Prag.

– Just nu är polisen på plats, hela Jan Palach-torget med omnejd är helt avstängt, sa polisen under eftermiddagen enligt Novinky.

Skytten, en man i 20-årsåldern ska enligt tjeckisk polis varit student på Karlsuniversitetet. Mannen begick enligt polisen självmord på platsen efter att ha öppnat eld från en balkong. Hans motiv är ännu oklart, men inrikesminister Vit Rakusan säger på presskonferensen att dådet inte är terrorrelaterat.

Den tjeckiska polisen uppgav vid 16.00 på X att dussintals personer har skadats. Enligt TV-kanalen CT24 ska det totalt vara 24 skadade varav elva är allvarligt skadade.

ANNONS

Strax efter 17 meddelade polisen att hela byggnaden har utrymts och den genomsöktes. Vid 18-tiden bekräftade polisen att fler än 15 personer dött.

– De evakuerade oss alla, det var fruktansvärt läskigt, det var poliser överallt som skrek åt oss att springa ut, säger ett vittne till Idnes.

Enligt flera vittnen ska skjutningen ha börjat på fjärde våningen rapporterar tjeckisk media.

Polisen: Dussintal skadade

Prags borgmästare Bohuslav Svoboda beskriver händelsen som en tragedi.

Både inrikesminister Vít Rakušan och premiärminister Petr Fiala, som avbröt en tjänsteresa i Olomouc, åkte till platsen.

– Jag vill försäkra allmänheten om att det inte finns något omedelbar fara för tillfället, sa inrikesminister Vít Rakušan till TV-kanalen CT24.

Polisen uppmanade personer som bor i närheten att hålla sig inomhus.

Inspirerats av andra attacker

Vid 17.45 hölls det en presskonferens med polischef och inrikesminister. Under presskonferensen berättar polischef Martin Vondrášek att man tidigare på dagen fick information om att man hittat vad man tror är pappan till skytten, död i hemmet och fattade misstankar om att mannen kunde vara farlig och beväpnad.

Gärningsmannen tros ha agerat ensam, men polisen har även undersökt alla byggnader där han vistats under de senaste dagarna för att undersöka om han placerat ut sprängmedel.

ANNONS

– Vi har fått uppgifter om att han inspirerats av en terrorattack i Ryssland under hösten. Det är en fasansfull handling som började i Kladno och tyvärr slutade här i Prag, sa polischefen under presskonferensen enligt TT.

Europeiskt stöd

Flera europeiska länder har uttryckt sin sorg över det som hänt och kondoleanserna har strömmat in till Prag. Bland annat har ungerska premiärministern Viktor Orbán uttryckt sina kondoleanser till offren. Ordförande för europeiska parlamentet, Roberta Metsola, säger att hon är helt förskräckt över attacken, skriver tjeckiska TV-kanalen CT24.

Reaktioner på händelsen kommer även från Sverige, Centerpartiets ledare Muharrem Demirok (C) skriver på X:

”Nås av den fruktansvärda nyheten om den hemska skolskjutningen vid Karlsuniversitetet i Prag. En blodig attack i hjärtat av Europa. Mina tankar går till de överlevande och de drabbades nära och kära”

Även utrikesminister Tobias Billström (M) uttrycker sin sorg över det inträffade.

”Våra tankar går till folket i Tjeckien” skriver han på X.

Stadminister Ulf Kristersson skriver på X att han önskar snabb återhämtning för de skadade och att han är djupt ledsen över de som förlorat sina liv.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS