Högsta domstolen i London.
Högsta domstolen i London. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Skottland får inte folkomrösta en gång till

Nej, Skottland får inte på eget bevåg hålla någon ny folkomröstning om självständighet. Makten över en sådan fråga ligger hos regeringen i London, inte hos regionregeringen i Edinburgh, fastslår Storbritanniens högsta domstol.

ANNONS
|

Det skotska regionstyret har i flera år försökt få till en ny folkomröstning om självständighet. Ett argument är att Skottland vill vara med i EU, och alltså önskar lämna Storbritannien för att i stället åter ansluta sig till den europeiska unionen.

Brittiska centralregeringens linje har i stället varit att folkomröstningen 2014 avgjorde frågan för överskådlig tid. Då röstade 55 procent nej till självständighet för Skottland.

Den skotska regionregeringens huvudargument är att EU-utträdet vände upp och ned på hela frågan. 2016 röstade en tydlig majoritet av väljarna i Skottland ja till att stanna i EU, och brexit-processen har alltså skett mot deras vilja.

ANNONS

Opinion för självständighet

Nicola Sturgeon, regional regeringschef, har sagt att en omröstning om självständighet bör hållas nästa år. Hon har dock samtidigt varit redo för ett nej från HD i London, och förklarat att i så fall ska nästa allmänna val i Storbritannien ses som väljarnas dom i frågan.

Sturgeon och hennes parti SNP har redan fått ett starkt kvitto från allmänheten. Förra året gick SNP till val med löftet att hålla en folkomröstning så fort pandemin så medger. Resultatet blev att självständighetsivrarna för första gången fick majoritet i parlamentet i Edinburgh.

Nu ser nästa steg ut att dröja. Det är upp till premiärminister Rishi Sunak att utlysa nästa brittiska parlamentsval, och det behöver han inte göra förrän 2025.

LÄS MER:Turerna som ledde fram till Trusskrisen

LÄS MER:Datum satt för skotsk folkomröstning

LÄS MER:Stort stöd i partiet för Rishi Sunak

ANNONS