Nicola Sturgeon. Arkivbild.
Nicola Sturgeon. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Datum satt för skotsk folkomröstning

ANNONS

Skottlands regering har spikat den 19 oktober 2023 som datum för en andra vägledande folkomröstning om självständighet, meddelar regeringschef Nicola Sturgeon.

Det är dock oklart om en sådan omröstning kan hållas utan godkännande från London. Därför kommer högsta domstolen att först konsulteras i frågan, enligt Sturgeon.

Väljarna i Skottland avvisade förslaget om självständighet senast 2014. Men Storbritanniens utträde ur EU har förändrat läget, då en majoritet av skottarna ville stanna kvar.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS