Skandalerna kring Ukrainas sparkade försvarsminister

I söndags meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att landets försvarsminister, Oleksij Reznikov, byts ut. Beslutet motiverades med att man behöver ett nytt sätt att arbeta.
Men på senare tid har försvarsministern fått flera korruptionsmisstankar riktade mot sig.

ANNONS
|

Tillkännagivandet om att den ukrainska försvarsministern Oleksij Reznikov ska bytas ut gjordes på meddelandetjänsten Telegram av Zelenskyj.

Zelenskyj motiverar sitt beslut med att "departementet behöver ett nytt sätt att arbeta” och konstaterar att Reznikov ”genomgått mer än 550 dagar av fullskaligt krig". Han får nu lämna sitt uppdrag mitt under den ukrainska motoffensiven.

Men det här året har inte varit helt bekymmersfritt för Reznikovs del.

Skandalen: Beställde fel jackor – för 200 miljoner

I januari i år fick Reznikov behålla sitt jobb, medan landets biträdande försvarsminister fick sparken efter att det uppdagats att försvarsdepartementet upphandlat livsmedelskontrakt som kostade tre gånger marknadspriset.

I februari reagerade många ukrainare på att de ägg som försvarsministeriet köpt in till sina militärer varit mycket dyrare än normalt, vilket ukrainska Pravda rapporterade om. Styckpriskostnaden för äggen låg på fem svenska kronor styck, när de i början av kriget kostat runt en svensk krona, en siffra som Poultryworld rapporterar.

ANNONS

I augusti har ukrainska medier rapporterat om en ny skandal – nämligen att försvarsministeriet köpt in dyra sommarjackor från ett turkiskt företag som militären skulle använda under vintermånaderna.

Jackorna var gjorda i ett tunnare material än det kamouflagetyg som var tänkt och de kostade runt tre gånger så mycket som först var tänkt. Prislappen för de 230 000 jackorna hamnade till slut på 20 miljoner dollar, motsvarande 220 miljoner svenska kronor.

Enligt Pravda var en av ägarna till det turkiska företaget släkt med en politiker som sitter i Zelenskyjs regeringsparti.

Men Reznikov förnekade att det var sommarjackor som köpts in utan höll hårt fast vid att det vinterjackor. I sitt avskedsbrev skrev han att försvarets upphandlings- och inköpsprocesser reformerats under hans tid och att han hade fullbordat alla de uppgifter som han ställts inför sedan han tillsattes för 22 månader sedan.

Han blir nya försvarsministern

Den nya ukrainska försvarsministern väntas bli 41-årige Rustem Umjerov.

Han har suttit i parlamentet och har spelat en viktig roll i de känsliga förhandlingarna om särskilda spannmålsavtal, skriver nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER:Det blir viktigt för Ukraina i kriget under hösten

LÄS MER:EU: Miljardstöd för långt krig i Ukraina

LÄS MER:Putin flyttade lyxyacht – dagar innan invasionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS