Kort innan att Ryssland utförde sin fullskaliga invasion av Ukraina flyttade Putin på sin lyxyacht från ett tyskt varv.
Kort innan att Ryssland utförde sin fullskaliga invasion av Ukraina flyttade Putin på sin lyxyacht från ett tyskt varv. Bild: STRINGER

Putin flyttade lyxyacht – dagar innan invasionen

Den ryska presidenten Vladimir Putin flyttade på sin lyxyacht från ett varv i Tyskland knappt två veckor innan han utfärdade ordern om den fullskaliga invasionen av Ukraina.

ANNONS
|

En rysk anti-korruptionsorganisation, som grundats av oppositionskritikern Aleksej Navalnyj, uppger att de kommit över mejl som visar hur Vladimir Putin beordrat att flytta sin yacht bara några veckor innan den fullskaliga invasionen av Ukraina.

Den 82 meter långa lyxyachten, som har namnet Graceful, befann sig vid tidpunkten i ett varv i Tyskland där den genomgick reparationer för flera hundratals miljoner kronor och som beräknades att pågå i minst ett år till.

Krävde snabb förflyttning av fartyget

Men enligt ett mejl som skickades till varvet den 19 januari 2022 så ställdes ett krav på att yachten skulle flyttas till Ryssland den 1 februari.

ANNONS

”Vänligen påskynda allt arbete som kan förhindra Gracefuls utsegling den 1 februari”, stod det i mejlet, enligt en skärmdump som anti-korruptionsorganisationen publicerat.

Bilder som publicerats visar hur fartyget bogseras ut ur Hamburg den 7 februari och hur den då tar kurs mot den ryska exklaven Kaliningrad. Bara 17 dagar senare, den 24 februari 2022, beordrade Putin invasionen av Ukraina.

"Halva landet tvingas samla in pengar för underkläder och strumpor för mobiliserade soldater och göra skyttegravsljus, medan personen som orsakade det här kriget spenderar tre miljarder rubel bara på reparationer och tillbehör till sin yacht", skriver Maria Pevchikh, som leder anti-korruptionsorganisationen och som skrivit rapporten.

Som svar på kriget införde EU och de övriga G7-länderna sanktioner mot olika aktörer och ryska tillgångar, där flera ryska oligarker fick sina lyxyachter beslagtagna i olika länder.

LÄS MER:Lyxyacht från 80-talet sänktes i havet – för att bli korallrev

LÄS MER:Saddam Husseins gamla lyxyacht är nu en turistattraktion

LÄS MER:Rika ryssar flockas i Thailand

ANNONS