M/V Time blir historisk som den första superyachten att sänkas ner för att bli ett konstgjort korallrev.
M/V Time blir historisk som den första superyachten att sänkas ner för att bli ett konstgjort korallrev. Bild: Skärmdump Marine Cleanup Initiativ

Lyxyacht från 80-talet sänktes i havet – för att bli korallrev

Den amerikanska lyxyachten Time har sänkts till botten utanför Floridas kust. Men att den 38,5 meter långa båten numera sover bland fiskarna var ingen olyckshändelse. Målet är att aluminiumskrovet ska locka till sig koraller.

ANNONS
|

När yachten Time sjösattes av Palmer Johnson Yachts 1988 var den med sina 38,5 meter en av världens största båtar i aluminium, enligt livsstilsmagasinet Robb Report.

Nu blir Time även historisk som den första superyachten att sänkas ner för att bli ett konstgjort korallrev.

Bakom aktionen står organisationen Marine Cleanup Initiative (MCI), i samarbete med St. Lucie Countys Artificiella Rev-program. Time förvärvades av Marine Cleanup Initiative i augusti 2022 och har under tio månader skalats på motor och inredning. Förra veckan sänktes båten ner i havet. Nu vilar det tomma aluminiumskalet på omkring 500 meters djup utanför Fort Pierce, Florida.

ANNONS

Yachten är en av ett 50-tal båtar som har sänkts längs kusten för att skapa konstgjorda rev enligt MCI.

Målet är att skrovet, bestående av 264 ton aluminium, ska locka till sig sporer av den vita korallarten oculina varicosa, som klassas som sårbar av Internationella naturvårdsunionen.

LÄS MER:Grekland brinner – nya värmerekord väntas

LÄS MER:FN: Risk för hunger och död utan spannmålsavtal

LÄS MER:Forskaren: Kan bli ännu hetare vid Medelhavet i sommar

LÄS MER:Så påverkas svenskarna som jobbar i hettan i södra Spanien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS