Skandal på ost-VM – flera ton ost slängdes

Årets ost-VM hölls i Trondheim i Norge. Men tävlingen slutade med en skandal. Flera ton ost slängdes i soptunnan.

ANNONS
|

I årets ost-VM har 250 internationella domare valt världens bästa ost. Totalt har de utvärderat 4 500 ostar från världen över. Osten som till slut vann var från Norge – värdlandet för mästerskapet.

Men den ostiga tävlingen fick ett surt slut. Efter att en vinnare korats slängdes nämligen en stor mängd av osten i soptunnan. Det rapporterar Dagbladet.

Ostexperten Pascale Baudonnel, som också har varit domare för mästerskapet, kritiserar tävlingen i ett Facebookinlägg:

”Det värsta med ost-VM är matsvinnet. Jag uppskattar att sex till åtta ton ost av prima kvalitet gick till ”energiproduktion” efter ostfesten på grund av att Mattilsynets (norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, reds anm) strikta tolkning av regelverket. Det är väldigt smärtsamt.”

ANNONS

Hon har varit domare i ost-VM flera gånger, och har pekat på problematiken med matsvinnet redan år 2018 när tävlingen hölls i Bergen. Inför årets tävling ska hon ha försökt lyfta problemet med arrangörerna igen.

”Stelbent byråkrati”

Vid tävlingstillfällen i andra länder ska osten ha delats ut efter prisutdelningen, antingen till besökare eller till ideella organisationer. Pascale Baudonnel menar att arrangörerna för årets tävling inte har velat hitta någon annan lösning än att just slänga osten.

– Jag är väldigt frustrerad över att vi 2023 inte kan göra bättre än att kasta flera ton god ost på grund av stelbent byråkrati, säger Pascale Baduonnel till Dagbladet.

Ivar Eiken, avdelningschef på Livsmedelsverket i Trondheim med omnejd skriver i ett mejl till Dagbladet:

”Det är starka krav på import av mejeriprodukter från land utanför Europa, och det är grunden till beslutet. Risken för att smittsamma sjukdomar tas in i landet är stor, och vi kan inte ta några risker.”

Vill inte sätta stopp för tävlingen

De skriver vidare att de har uppmanat arrangören att begränsa mängden ost som skickas till tävlingen, för att onödiga mängder inte ska förstöras efteråt. Osten som har varit med i tävlingen har inte importerats för att kunna handlas fritt, utan bara för att delta i mästerskapet och kan därför inte användas utanför VM.

ANNONS

Baudonnel säger att hon inte vill sätta stopp för ostfesten, men att hon inte längre kunnat hålla tillbaka och var tvungen att uttrycka sin frustration.

– Jag var tvungen att ta på mig den rollen, för det stör mig så mycket. Jag förlorade nästan sömn för att hitta en lösning, säger hon.

LÄS MER:Ostexperten Linn Hellströms bästa tips

LÄS MER:Årets kock 2023 avgjord – Desirée Jaks vann tävlingen

LÄS MER:Svensk ost kan ersätta halloumi, parmesan och gruyère

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS