Sveriges bästa kock heter Desirée Jaks. Det står klart efter att Årets kock  avgjorts på Annexet i Stockholm.
Sveriges bästa kock heter Desirée Jaks. Det står klart efter att Årets kock avgjorts på Annexet i Stockholm. Bild: Magnus Skoglöf/Årets kock

Årets kock 2023 avgjord – Desirée Jaks vann tävlingen

Sveriges bästa kock heter Desirée Jaks. Det står klart efter att Årets kock nyligen avgjordes på Annexet i Stockholm.
– Jag är fortfarande i total chock, säger hon efter segern.

ANNONS
|

Årets kock 2023 – även kallat SM i professionell matlagning – är avgjord. Åtta rutinerade kockar möttes i finalen och när tävlingen, som sändes i TV4 Play och leddes av Jessie Sommarström och Tareq Taylor, var över stod 28-åriga Desirée Jaks som segrare.

– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks i en kommentar.

Årets kock

Tävlingen Årets kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare prins Carl Philip.

Under tävlingen serverade hon och de andra finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel. Dessutom ingick det nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver”, där råvarorna inte fick kosta mer än 300 kronor.

ANNONS

Bland de kockar som Desirée Jaks ställdes mot och besegrade i finalen av Årets kock fanns göteborgarna Henric Herbertsson, som slutade på silverplats och till vardags är kökschef på SK Mat & Människor, Markus Pettersson, kökschef på Restaurang Signum, och Louise Johansson som vann Sveriges Mästerkock 2011.

Desirée Jaks bor i Stockholm och är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso på Malmskillnadsgatan. Hon var tidigare medlem i det svenska juniorkock-landslaget 2017-2018, tävlade i VM i Luxemburg och vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.

LÄS MER:Dags för revansch i ”Kockarnas kamp”

LÄS MER:Tarte tatin på lök blev en succé på Bar La Lune

LÄS MER:”Kronhjort är oslagbart”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS