I helgen upptäcktes det att en gasledning i Finska viken börjat läcka och finska myndigheter misstänker att extern aktivitet ligger bakom det. Händelsen utreds som misstänkt grov skadegörelse.
I helgen upptäcktes det att en gasledning i Finska viken börjat läcka och finska myndigheter misstänker att extern aktivitet ligger bakom det. Händelsen utreds som misstänkt grov skadegörelse. Bild: Finnish Border Guard

Seismologernas vändning – har hittat ”seismisk händelse” vid finska gasledningen

Finland misstänker att yttre påverkan ligger bakom läckan i en gasledning i Finska viken. Till en början sa seismologer att man inte registrerat något som liknar en explosion i området vid tidpunkten. Men nu har flera ändrat sig.

ANNONS
|

Under natten till söndag upptäcktes en läcka i det 151 kilometer långa gasröret Balticconnector, som löper mellan Finland och Estland. Man har även upptäckt skador på en datakabel som går mellan länderna.

På tisdagen höll finska myndigheter en presskonferens, där statsministern Petteri Orpo gick ut med att man misstänker att ”yttre påverkan” ligger bakom skadorna på ledningarna och att det inte verkar ha skett av misstag.

Både estniska, finska och svenska seismologer gick ut på tisdagen och sa att man inte registrerat någon explosion som vid Nord Stream.

– Vi har tittat på det här också och det finns inget som tyder på någon större explosion. Inget som varit i närheten av Nord Stream, som märktes av i större delen av Sverige och Finland, sade Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, då till GP.

ANNONS

– Om något har gått sönder så har man gjort det på något sätt så att det inte märks av seismologiskt.

Men på tisdagskvällen gick det norska forskningsinstitutet Norsar ut med uppgifter om att man registrerat en seismologisk ”darrning”, 40 kilometer norr om estniska Paldiski, som sammanfaller med tidsperioden då gastrycket sjönk. På onsdagen bekräftar finska seismologerna fynden.

”Seismisk händelse”

Det Seismologiska institutet i Finland har uttalat sig till finska Hufvudstadsbladet om sina fynd.

– Vi har funnit en liten seismisk händelse som sett till tid och plats stämmer överens, säger seismolog Jari Kortström till Hbl.

Han betonar att han inte känner till exakt var läckaget i gasledningen är, men observationen stämmer överens med tidpunkten för när trycket i gasledningen föll: alltså strax efter klockan ett på natten.

Magnituden som det finska Seismologiska institutet har registrerat ligger på 0,6 på Richterskalan, vilket enligt Kortström är ”en mycket liten händelse”.

Det uppges även vara orsaken till varför den inte registrerades automatiskt, utan varför seismologerna hittade den först när de gått igenom datan manuellt.

Jari Kortstrom säger att det för tidigt att slå fast att det handlar om en explosion, men menar att det inte heller går att utesluta det. Samtidigt säger han att aktiviteten ”mest sannolikt är orsakad av människor”.

ANNONS

– Det är en mycket liten explosion eller ett slag eller en annan händelse som har orsakat en impuls på havsbottnen eller i vattnet och gett signal, säger han till Hbl.

Det här vet vi om gasläckan i Finska viken

Under natten till söndag upptäcktes en läcka i det åtta kilometer långa gasröret Balticconnector, som löper mellan Finland och Estland.

Man har även upptäckt skador på en datakabel som går mellan länderna.

Både Finlands president Sauli Niinistö och statsministern Petteri Orpo har konstaterat att läckan beror på yttre påverkan och inte naturliga orsaker.

Enligt Centralkriminalpolisen utreds fallet under rubriceringen grov skadegörelse.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har varit i kontakt med Finland och lovat att bistå utredningen kring vad som hänt.

LÄS MER:"Avsiktlig förstörelse" av gasledning fördöms

LÄS MER:Misstänkt ”extern aktivitet” ska ha skadat finsk gasledning

LÄS MER:Expert om gasläckan: Ryssland har kapacitet

ANNONS