Misstänkt ”extern aktivitet” ska ha skadat finsk gasledning

En gasledning mellan Finland och Estland har skadats. Finska myndigheter uppger att det sannolikt beror på externa faktorer och att det inte skett på en naturlig väg. Nu höjs beredskapen i landet.

ANNONS
|

I helgen upptäcktes att en gasledning i Finska viken – mellan Finland och Estland – sannolikt hade skadats. Trycket föll plötsligt inuti ledningen, vilket indikerar att den av okänd anledning hade sprungit läck. Även en kommunikationskabel ska ha skadats mellan de två länderna.

Klockan 16.30, svensk tid, höll Finlands statsminister Petteri Orpo och berörda myndigheter en presskonferens om händelsen, vilket bland annat Yle rapporterar.

– Enligt den preliminära bedömningen kan skadan inte ha uppkommit till följd av normal användning eller trycksvängningar. Det är troligt att skadan är ett resultat av extern aktivitet. De finska myndigheterna har inlett en utredning i ärendet, säger Petteri Orpo under presskonferensen.

ANNONS

Olika uppfattningar bland seismologer

På tisdagskvällen rapporterar VG att norska forskare upptäckt en ”trolig explosion” i Östersjön samma natt som läckan inträffade.

Forskare vid forskningsinstitutet Norsar uppger att de registrerade en darrning på havsbotten i Östersjön natten till söndagen den 8 oktober. De skriver på sin hemsida att dt rör sig om en ”trolig explosion längs den finska kusten”. Institutets vice vd har även uttalat sig till VG.

– Vi har registrerat att det har varit en lätt darrning i marken där, säger vice vd Arve Mjelva till VG.

De norska uppgifterna skiljer sig från vad andra seismologer sagt tidigare under tisdagen.

Enligt Estlands geologiska forskningscenter har man inte kunnat registrera någon seismisk aktivitet som tyder på att en explosion skulle ha ägt rum vid gasledningen mellan Finland och Estland.

– Om en explosion inträffat måste den ha varit så svag att den legat under detektionströskeln. Man kan spekulera om en så svag explosion kan orsaka skada, säger Heidi Soosalu, seismolog vid forskningscentret, till estniska Yleisradio.

Inte heller har man upptäckt något som tyder på en explosion bland finska eller svenska seismologer.

– Vi har tittat på det här också och det finns inget som tyder på någon större explosion. Inget som varit i närheten av Nord Stream, som märktes av i större delen av Sverige och Finland, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet, till GP.

ANNONS

– Om något har gått sönder så har man gjort det på något sätt så att det inte märks av seismologiskt.

Finland höjer sin beredskap

Gasledningen som skadats heter Baltic-connector och är ungefär åtta kilometer lång, där den löper från finländska Ingå till estländska Paldiski och mot vidare anslutning söderut i Baltikum.

Orpo säger att han har diskuterat läckaget med Estlands premiärminister Kaja Kallas.

Vidare säger Orpo att Finland har tillräckligt med gas för att klara vintern.

– Finland är väl förberett. Att skydda kritisk infrastruktur är redan en mycket viktig fråga och tas i beaktande. Det är klokt att vara beredd på nya överraskningar. Beredskapen har höjts och nätverksliknande samarbete bedrivs, både inom landet och med internationella partners, säger Petteri Orpo enligt Iltalehti.

Enligt kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen har händelsen rubricerats som grovt sabotage.

– Vi ska ta reda på om det är en medveten handling eller om det finns någon annan anledning. För tillfället verkar det som om kommunikationskabeln har brutits i Estlands ekonomiska zon, i vilket fall de estniska myndigheterna leder utredningen.

Eftersom skadan är så allvarlig beräknas det att ta månader att reparera den.

Finlands president: Extern aktivitet

Redan tidigare på tisdagseftermiddagen uttalade sig Finlands president Sauli Niinistö om händelsen och flaggade för att man misstänker att det rört sig om externa faktorer som orsakat skadorna.

ANNONS

”Skadorna på undervattensinfrastrukturen har tagits på allvar och dess orsaker har utretts sedan i söndags”, skriver Niinistö i ett inlägg, enligt Yle.

”Det är troligt att skadan på både gasledningen och kommunikationskabeln är resultatet av extern aktivitet. Orsaken till skadan är ännu inte klarlagd, utredningen fortsätter i samarbete mellan Finland och Estland.”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppger på X att han har diskuterat gasledningens skador med Sauli Niinistö.

LÄS MER:Uppgifter: Nord stream-misstänkta var i Ukraina

LÄS MER:Miljonären ledde privat expedition till Nord Stream

LÄS MER:Uppgifter: USA kände till planer på Nord stream-attack

ANNONS