Så demonstrerar världen mot Ryssland på årsdagen av invasionen

Årsdagen för då Ryssland invaderade Ukraina har fått människor över hela världen att demonstrera. Men på vissa håll har man tagit steget längre. Till exempel har Ukrainas flagga har målats över en hel gata i London och en förstörd rysk stridsvagn ställts framför den ryska ambassaden i Berlin.

ANNONS
|

Tidigt på fredagsmorgonen anlände en stor leverans till den ryska ambassaden i Berlin. En 44-ton tung förstörd stridsvagn lastades av ett lastbilssläp och ställdes på trottoaren mittemot ambassadbyggnaden, rapporterar tyska Tagesspiegel.

Enligt de två initiativtagarna Wieland Giebel och hans son Enno Lenze, som driver museumet Berlin Story, ska den förstörda stridsvagnen ha använts av den ryska armén under attacken mot Kiev i mars förra året. Stridsvagnen ska ha träffat en mina och förstörts i explosionen.

Tanken är nu att den ska stå framför den ryska ambassaden i Berlin fram tills på måndag, som en form av protest mot Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

"Vi vill lägga skräpet framför terroristernas dörr igen", säger Giebel och Lenze enligt Tagesspiegel.

Efter helgen kommer stridsvagnen att återvända till Ukraina.

Flera gripna efter att flagga målades på gata

Under torsdagen inträffade även en aktion vid den ryska ambassaden i London, rapporterar Reuters.

En grupp aktivister, som kallar sig för ”Ledd av åsnor”, dök upp på torsdagen och stoppade trafiken på gatan utanför ambassaden. Med sig hade de flera skottkärror fyllda med målarfärgspåsar som de började hälla ut på gatan. Med hjälp av stora sopborstar spred de ut den blåa och gula färgen för att måla Ukrainas flagga längs med gatan.

Aktivisterna ska ha använt sig av över 300 liter målarfärg för att göra en 500 kvadratmeter stor flagga på gatan. Gruppen säger att färgen som de använde var en giftfri och ätbar färg som är tillverkad för att kunna användas på vägar och som går att tvätta bort.

"Ukraina är en oberoende stat och ett folk med all rätt till självbestämmande", sa gruppen i ett uttalande enligt Reuters.

"En massiv ukrainsk flagga utanför ambassaden i London kommer att påminna (Putin, red. anm.) om det."

Fyra personer greps i samband med aktionen och misstänks för vandalism och för att ha hindrat motortrafik.

ANNONS
Även Eiffeltornet pryddes med den ukrainska flaggans färger.
Även Eiffeltornet pryddes med den ukrainska flaggans färger. Bild: Christophe Ena

Eiffeltornet lyste upp i Ukrainas färger

Under natten till fredagen valde även Frankrike att visa sitt stöd för Ukraina genom att låta Eiffeltornet lysa i den ukrainska flaggans färger.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har även tweetat att flera europeiska myndighetsbyggnader prytts med Ukrainas flagga.

”Vi hedrar det ukrainska folkets mod. Minnet av de som stupat. Styrkan av ett helt land som står emot”, skriver hon på Twitter.

LÄS MER:Ett år av krig i Ukraina – se bilderna

LÄS MER:Experterna om året som väntar med kriget i Ukraina

LÄS MER:Så fick världens ledare beskedet om invasionen i Ukraina

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS