Ryssland överväger att dra sig ur provstoppsavtal för kärnvapen

Ryssland har inte utfört ett kärnvapentest sedan ett provstoppsavtal klubbades igenom år 1996. Men nu kan de komma att dra sig ur avtalet, meddelar landet.

ANNONS
|

Rysslands nationalförsamling överväger att dra sig ur det avtal som finns om att nationer inte ska utföra kärnvapenprov. Det rapporterar Reuters, enligt VG.

Vyacheslav Volodin, som leder statsduman i Moskva, säger att nationalförsamlingen kommer att överväga det.

På torsdagen meddelade Vladimir Putin att Ryssland utfört lyckade tester av den kärnkraftsdrivna strategiska kryssningsmissilen Burevestnik, vilket The Guardian rapporterade. Han sa också att man nästan avslutat arbetet med ett kärnvapenkapabelt, interkontinentalt robotsystem, som kan bära minst tio kärnstridsspetsar på varje robot.

Han kom också med ett nytt hot om vad det skulle innebära för resten av världen.

ANNONS

– Om en attack skulle ske mot Ryssland har ingen någon chans att överleva, sa Putin.

Det här är provstoppsavtalet

Varken Kina, Ryssland eller USA har utfört ett kärnvapentest sedan det fullständiga provstoppsavtalet klubbades igenom år 1996.

Det finns två avtal som reglerar kärnvapenprovsprängningar i världen. Det första är det partiella provsprängningsavtalet (PTBT) från 1963 som förbjuder provsprängningar i atmosfären, under vattnet och i rymden.

Det andra är det fullständiga provstoppsavtalet (CTBT) från 1996, som även förbjuder provsprängningar ovan och under marken och provsprängningar för fredliga syften. Men trots att det gått snart 30 år sedan det andra avtalet upprättades, så har det fortfarande inte trätt i kraft.

För att det ska bli en del av internationell lag måste alla stater som har kärnkraftsreaktorer underteckna och godkänna, eller ratificera, avtalet.

Indien, Pakistan och Nordkorea har fortfarande inte undertecknat avtalet. Ytterligare fem länder (Kina, Egypten, Iran, Israel och USA) har skrivit under, men inte godkänt avtalet. Men alla länder förutom Nordkorea har gått med på ett uppehåll av kärnvapentester och har inte utfört ett sådant sedan 1996.

Nu kan alltså Ryssland komma att dra sig ur avtalet.

LÄS MER:Ökad aktivitet vid stormakternas kärnvapenanläggningar

LÄS MER:Kärnvapen blir del av grundlagen i Nordkorea

LÄS MER:Nordkorea varnar: På gränsen till kärnvapenkrig

ANNONS