Satellitbilder visar hur Ryssland, Kina och USA har byggt ut sina anläggningar för kärnvapentestning. Enligt analytiker riskerar utbyggnaderna att utlösa en slags kapplöpning. Bilden visar uppskjutningen av en interkontinental ballistisk missil i Ryssland.
Satellitbilder visar hur Ryssland, Kina och USA har byggt ut sina anläggningar för kärnvapentestning. Enligt analytiker riskerar utbyggnaderna att utlösa en slags kapplöpning. Bilden visar uppskjutningen av en interkontinental ballistisk missil i Ryssland. Bild: Ryska försvarsdepartemetet

Ökad aktivitet vid stormakternas kärnvapenanläggningar

Nya satellitbilder visar hur Ryssland, USA och Kina har börjat bygga ut sina anläggningar för kärnvapentester. Bilderna visar hur nya baracker och tunnlar upprättats på flera platser.

ANNONS
|

Tre av världens stormakter har under de senaste åren byggt ut sina anläggningar för kärnvapentester, visar satellitbilder som CNN tagit del av.

En av anläggningarna ligger i Xinjang i västra Kina, en vid den ryska ögruppen Novaja Zemlja i Norra ishavet och en i den amerikanska Nevadaöknen.

Satellitbilderna som tagits under de senaste tre till fem åren visar hur man byggt nya tunnlar, vägar och byggnader – och hur fordonstrafiken ökat till och från platserna.

– Det finns verkligen många ledtrådar som vi ser och som tyder på att Ryssland, Kina och USA kan komma att återuppta kärnvapenprov, säger Jeffrey Lewis, professor och expert på kärnvapen vid Middlebury Institute of International Studies i USA, till CNN.

ANNONS

Riskerar att utlösa kapplöpning

Anläggningen i ryska Novaja Zemlja användes redan under Sovjetunionens tid, då 130 testsprängningar utfördes mellan 1955 och 1990, enligt en granskning av Science and Global Security Journal.

Bilderna som CNN nu tagit del av visar hur det skett omfattande byggnationer i området mellan 2021 och 2023. Bland annat har skepp anlänt till området och lastat av containrar och tunnlar har byggts in i de arktiska bergen.

– Den ryska testplatsen är nu öppen året runt, vi ser att de röjer snö från vägar och vi ser dem byggna nya anläggningar, säger Jeffrey Lewis till CNN.

– Det är ganska tydligt för mig att ryssarna förbereder sig på ett eventuellt kärnvapenprov.

Provplatsen i Kina tros ligga i en uttorkad saltsjö mellan två öknar i området Lop Nur. Satellitbilder visar att en femte underjordisk tunnel grävts ut under de senaste åren och att nya vägar byggts i området. Analytiker har även noterat att ”spillhögar” i området stadigt ökat i storlek, vilket de tror tyder på att tunnlarna blir allt större.

I USA går det att se att en underjordisk anläggning blivit ordentligt utbyggd mellan 2018 och 2023.

Enligt Jeffrey Lewis riskerar utbyggnaderna att utlösa en slags kapplöpning för att modernisera infrastrukturen för kärnvapentestning.

ANNONS

Länderna har fortfarande inte godkänt avtal om provstopp

Varken Kina, Ryssland eller USA har utfört ett kärnvapentest sedan det fullständiga provstoppsavtalet klubbades igenom år 1996.

Det finns två avtal som reglerar kärnvapenprovsprängningar i världen. Det första är det partiella provsprängningsavtalet (PTBT) från 1963 som förbjuder provsprängningar i atmosfären, under vattnet och i rymden.

Det andra är det fullständiga provstoppsavtalet (CTBT) från 1996, som även förbjuder provsprängningar ovan och under marken och provsprängningar för fredliga syften. Men trots att det gått snart 30 år sedan det andra avtalet upprättades, så har det fortfarande inte trätt i kraft.

För att det ska bli en del av internationell lag måste alla stater som har kärnkraftsreaktorer underteckna och godkänna, eller ratificera, avtalet.

Indien, Pakistan och Nordkorea har fortfarande inte undertecknat avtalet. Ytterligare fem länder (Kina, Egypten, Iran, Israel och USA) har skrivit under, men inte godkänt avtalet. Men alla länder förutom Nordkorea har gått med på ett uppehåll av kärnvapentester och har inte utfört ett sådant sedan 1996.

Innan avtalet genomförde USA 1 032 tester, Sovjetunionen 715 och Kina 45, enligt data från FN.

Förra året vädjade FN:s generalsekreterare António Guterres till länderna att ratificera det internationella avtalet och att alla länder måste ”obevekligt” arbeta mot målet om att eliminera kärnvapen i världen. I dag beräknas det finnas runt 13 000 kärnvapen runt om i världen.

ANNONS

Han sa att i dag är mänskligheten ”bara ett missförstånd, en missräkning bort, från kärnvapenförintelse”.

– Misstro har ersatt dialog och oenighet har ersatt nedrustning. Stater söker en falsk säkerhet när det kommer till att lagra och spendera hundratals miljarder dollar på undergångsvapen som inte har någon plats på vår planet, sa Guterres.

LÄS MER:IAEA till Iran: Återgå till att samarbeta

LÄS MER:Ryssland: Robot för kärnvapen nu stridsklar

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Bombningen av Hiroshima

ANNONS