Razzia mot nynazistisk sekt – spred rasteorier till barn

Under onsdagen utfördes en räd mot ett 20-tal lägenheter i flera tyska delstater kopplade till den nynazistiska sekten Artgemeinschaft, som nu förbjudits i landet. Gruppen anklagas bland annat för att ha spridit rasistisk propaganda mot barn.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagsmorgonen stormade hundratals poliser 26 lägenheter i tolv olika tyska delstater i en omfattande gryningsräd.

De senaste månaderna har Tyskland förbjudit en rad högerextrema grupper och den senaste som nu förbjudits är organisationen Artgemeinschaft, som beskrivits som "kultliknande, djupt rasistisk och antisemitisk" av landets inrikesminister.

– Detta är ytterligare ett slag mot högerextremism och mot de intellektuella uppviglare som fortfarande sprider nazistiska ideologier i dag, säger den tyska inrikesministern Nancy Faeser enligt Süddeutsche Zeitung.

Bedrev nätbokhandel och uppmanade unga att använda rasteori

Nätverket "Artgemeinschaft", vilket betyder ungefär ”artgemenskap”, anses av den tyska staten utgöra ett särskilt hot mot landets demokratiska grundlag.

Organisationen anklagas bland annat för att ha försökt indoktrinera barn i nazistisk ideologi med hjälp av litteratur från nazitiden. Den ska även ha uppmanat unga att använda sig av rasteorier.

ANNONS

De ska även haft en nätbokhandel och regelbundet organiserat kulturevenemang, som samlat hundratals medlemmar. Organisationen har beskrivit sig själv som ”Tysklands största hedniska gemenskap", rapporterar BBC.

– Under täckmanteln av en pseudo-religiös germansk tro på gudar sprider "Artgemeinschaft" sin världsbild som kränker människovärdet, säger Nancy Faeser, enligt Süddeutsche Zeitung.

Enligt landets inrikesminister har förbudet mot gruppen, som uppges ha omkring 150 medlemmar, förberetts under ett års tid. Förbudet omfattar även sektens hemsida, dess publikationer och gruppen ”Familienwerk” som är kopplat till det.

Andra högerextrema grupper förbjuds

Förra veckan förbjöd den tyska regeringen en annan nynazistisk grupp vid namn Hammerskins, som var kända för att organisera högerextrema konserter och producera rasistisk musik, rapporterar BBC.

– Högerextremism har många ansikten, sa Tysklands inrikesminister och tillade att Artgemeinschaft hade agerat annorlunda än Hamerskins men var "inte mindre farligt".

Tysklands inhemska underrättelsetjänst uppskattar att det finns 38 800 personer aktiva på landets högerextrema scen, med mer än en tredjedel av dem som anses vara "potentiellt våldsamma".

LÄS MER:Rysk naziststyrka hotar att sluta strida i Ukraina – vill få ledare frigiven i Finland

LÄS MER:Levde dubbelliv som syrisk flykting – högerextrem soldat döms för mordplan på politiker

LÄS MER:Polygam ledare misstänks ha organiserat kidnappning av unga flickor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS