Rättegångsstart: Dags för Trumps första brottmål

Efter otaliga försök att få rättegången inställd, uppskjuten och flyttad är det dags – nu inleds den historiska process som ska avgöra om Donald Trump gjort sig skyldig till brott eller inte.
Expresidenten anklagar rättsprocessen mot honom att vara ett ”angrepp på Amerika.”

ANNONS
|

På måndagseftermiddagen anlände expresidenten Donald Trump vid domstolen i New York. Innan han gick in i rättssalen talade han kort inför journalisterna på plats.

– Något liknande har aldrig hänt tidigare, sade han, och hävdade att det "inte finns något fall".

Han anklagar rättsprocessen mot honom för att vara ett "angrepp på Amerika".

Rättegången startade runt klockan 16 svensk tid, vilket är under förmiddagen i New York. Delstatsprocessen är den första rättegången mot en tidigare president i USA – någonsin. Under dagen kommer urvalet av jury i fallet att inledas.

Trump står åtalad på 34 punkter för bland annat bokföringsbrott. Under den sex till åtta veckor långa processen väntas Trump sitta i rättssalen fyra dagar i veckan, tid han säkerligen hellre lagt på att kampanja inför höstens presidentval.

ANNONS

"Demokraterna dreglar. De tror att bilder av mig i domstolen kommer vara spiken i kistan för Maga-rörelsen", skriver expresidenten i ett insamlingsmejl, i vilket han vädjar om pengar inför den stundade "bluff-rättegången" – vilket säger mycket om expresidentens inställning.

Krympande ledning

Frågan är om han har rätt. De senaste veckorna har mediebevakningen av de fyra brottsåtal Trump står inför – och hans upprepade försök att förhala dem – ökat markant. Parallellt har hans ledning över president Joe Biden i opinionsmätningarna krympt från cirka 2 till 0,2 procent, enligt Real Clear Politics.

Trump blir sannolikt Republikanernas kandidat i presidentvalet. Men fälls han för brott före valet skulle det utgöra något av en röd linje för väljare i avgörande vågmästardelstater, visar mätningar. Det är ett av skälen till Trumpsidans intensiva försök att förhala eller ogiltigförklara rättegångarna.

Processen i New York, som under enormt säkerhetspådrag nu ändå startar, har beskrivits som den minst graverande. Den rör främst händelser under valrörelsen 2016, det vill säga innan Trump blev president.

Har munkavle

Detaljerna är dock ögonbrynshöjande. I fokus står utbetalningar till porrskådespelerskan Stephanie Clifford (Stormy Daniels) och Playboymodellen Karen McDougal på 130 000 respektive 150 000 dollar för att de skulle hålla tyst om utomäktenskapliga relationer med Trump. Pengar ska också ha gått till en dörrvakt i fastigheten Trump Tower, som sade sig ha information om ett utomäktenskapligt barn.

ANNONS

Betalningarna gjordes enligt åtalet via Trumps före detta personliga advokat Michael Cohen. Cohen dömdes 2018 till tre års fängelse för utbetalningarna, skattebrott och för att ha ljugit för kongressen. I rätten visade Cohen upp en återbetalningscheck från Trump och sade att presidenten beordrat honom att ljuga.

Trump har gått hårt åt både distriktsåklagare Alvin Bragg och domare Juan Merchan i sociala medier. Det har lett till att han belagts med en juridisk "munkavle", det vill säga förbud att uttala sig om vittnen, domstolspersonal och juryn i fallet.

Bakgrund: De andra brottsåtalen mot Donald Trump

Här är en sammanfattning av de tre stora brottsåtal som väckts mot expresident Donald Trump, utöver bokföringsmålet i New York. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister. Trump nekar till brott i samtliga fall.

.

Washington DC

Donald Trump har åtalats för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Fälls Trump riskerar han som mest 20 års fängelse. Utredningen leds av den särskilde åklagaren Jack Smith. Trumpsidan hävdar åtalsimmunitet samt att den dåvarande presidenten enbart brukade sin yttrandefrihet när han talade om valresultatet.

.

Florida

Expresidenten åtalades förra sommaren på 40 punkter som främst handlar om hans hantering av hemligstämplade dokument som förvarats i residenset Mar-a-Lago i Florida, efter hans tid i Vita huset. Vissa åtalspunkter rör Trumps vägran att lämna tillbaka material samt att han ska ha gett order om att övervakningsfilm ska förstöras. Även denna utredningen är federal och leds av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj men kommer av allt att döma skjutas upp. Fälls Trump riskerar han som mest 10 års fängelse.

.

Georgia

Delstatsåtalet omfattar dels en åtalspunkt under Georgias särskilda utpressningslag (kallad Rico) mot 19 personer, bland dem Donald Trump. Dessutom har minst nio andra åtalspunkter rests mot expresidenten för främst försök att omkullkasta valresultatet där. I centrum står det telefonsamtal Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger efter valet 2020, där denne ombads "hitta de 11 780 röster" som krävdes för en Trumpseger över Joe Biden. Trump, som hävdar att han inte gjort något fel, riskerar max 20 års fängelse.

LÄS MER:Sökes: Tolv personer utan åsikt om Trump

LÄS MER:Trump vill vittna i rättegång om munkavlepengar

ANNONS