Den före detta presidenten Donald Trump lämnar en pressträff i New York den 25 mars efter en förundersökning i målet om bokföringsbrott och tystnadspengar. Rättegången inleds den 15 april.
Den före detta presidenten Donald Trump lämnar en pressträff i New York den 25 mars efter en förundersökning i målet om bokföringsbrott och tystnadspengar. Rättegången inleds den 15 april. Bild: Yuki Iwamura/AP/TT

Sökes: Tolv personer utan åsikt om Trump

Tolv personer i New York som inte har någon åsikt om expresident Donald Trump – och som inte är oroliga för sin säkerhet.
Det vanligtvis svåra juryurvalet verkar nästan omöjligt i bedrägerimålet mot Trump. I veckan sätter det i gång.

ANNONS

"Har du starka känslor eller åsikter kring hur Mr Trump behandlas i det här fallet?" och "Följer du Donald Trump i sociala medier, eller har tidigare gjort?". Så lyder två av de dryga 40 frågor som ställs till möjliga jurymedlemmar inför rättegången mot den förre presidenten som inleds på måndag. Frågorna är en del i den svåra och hårda urvalsprocessen för att få fram en objektiv tolvmannajury.

Att det är så svårt att tillsätta en jury i det här fallet handlar om målets huvudperson, Donald Trump.

– Problemet här är att hitta folk som inte har en alltför tydlig åsikt om en av världens mest polariserande människor. Att hitta människor som inte är rädda för sin egen säkerhet och därför vill slippa sitta i juryn kan också bli svårt, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

ANNONS

Medborgerlig plikt

Flera hundra New York-bor har nyligen fått en kallelse till att inställa sig i rätten för den medborgerliga plikten jurytjänstgöring, enligt nyhetsbyrån AFP. Men trots att i princip vem som helst kan kallas in, väntas urvalet bli särskilt svårt i det här fallet.

– Åklagaren kommer vara rädd för att folk inte svarar ärligt på frågorna och försöker ta sig in i juryn för att fria Trump. Å andra sidan kanske vissa personer svarar att de avskyr Trump och att de röstar på Demokraterna för att åka ur juryprocessen, säger Utterström.

Hemlighållna identiteter

Domaren Juan Merchan har sedan tidigare beslutat att hemlighålla jurymedlemmarnas identiteter för allmänheten på grund av de risker som förenas med rollen. Dessutom har Trump belagts med en så kallad "gag order", en formell munkavle som förbjuder honom att uttala sig offentligt om vittnen, åklagare, domstolspersonal och jurymedlemmar kopplade till rättegången.

Om presidentkandidaten bryter mot det kan juryn hemlighållas även för hans försvar. Det skulle försvåra deras jobb rejält eftersom de inte kan ta reda på något alls om vilka som ska besluta om Trumps framtid.

"Valet ett mörkt moln"

Det är svårt att sia om hur lång tid det kan ta innan juryn är på plats, enligt Andreas Utterström. Men domaren verkar sträva efter att få rättegången avklarad före valet i november.

ANNONS

– Valet ligger som ett mörkt moln över det, men domaren ger ett intryck av att vara effektiv. Han kommer inte vara så mottaglig för invändningar för att det ska dra ut på tiden, säger Utterström.

Fakta: Rättsprocessen i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump.

Han anklagas bland annat för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Rättegången i det delstatliga målet planeras inledas den 15 april.

Fakta: Så väljer man jury

Alla amerikaner kan kallas in till jurytjänstgöring.

Namn väljs slumpmässigt från röstregistreringslistor och listor över fordonsinnehav i delstaten.

Ett frågeformulär skickas ut till de slumpvis utvalda personerna. Frågeformuläret används för att avgöra om personerna är kvalificerade för jurytjänstgöring.

Både åklagar- och försvarssidan får sedan ställa frågor till de utvalda möjliga jurymedlemmarna. Båda sidor kan också begära att vissa personer utesluts om de exempelvis anses partiska.

Slutligen utses tolv personer till jurymedlemmar. De ska enhälligt besvara frågan "skyldig eller inte skyldig", men har inget inflytande över straffvärde och -längd.

Källa: Delstaten New Yorks domstolsväsende

ANNONS